logo

CSM va propune șefului statului demiterea judecătoarei Domnica Manole


https://www.ipn.md/ro/csm-va-propune-sefului-statului-demiterea-judecatoarei-domnica-manole-7967_1035488.html

În baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat. CSM va propune șefului statului să o elibereze din funcție. Magistrata, care a fost de față când s-a pronunțat decizia, a apreciat-o ca fiind o comandă politică și a spus că va cere suspendarea ei la Curtea Supremă de Justiție, transmite IPN.

Decizia poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea Supremă de Justiției. Domnica Manole a declarat pentru presă că scenariul eliberării sale din funcție a fost pregătit demult și aceste avize ale SIS au fost concertate. Judecătoarea a mai spus că deține informații precum că angajații de la SIS au fost influențați ca să dea cu orice preț acest aviz negativ.

„Apreciez hotărârea CSM ca una total ilegală, cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale. CSM nu deține competența de a elibera judecătorii din funcție în baza avizului SIS. Nu poate un organ administrativ să decidă soarta unui judecător. Avem standarde internaționale care spun că activitatea unui judecător nu poate depinde de factorul administrativ. Cu regret, CSM a neglijat toate normele legale. Este un abuz care nu știu dacă va putea fi explicat vreodată. Cred că va rămâne în istorie”, a declarat Domnica Manole.

Judecătoarea a mai spus că i-a fost încălcată și prezumția nevinovăției. Cu atât mai mult că a contestat toate acțiunile de urmărire penală, însă în acest caz, potrivit ei, graba este prea mare de a scăpa de un judecător incomod.

Domnica Manole a declarat că hotărârea CSM are și scopul de a intimida alți judecători care ar putea proceda cum a procedat ea, atunci când nu s-a lăsat influențată de către factorul administrativ.

În luna aprilie a anului trecut, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”.  Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de judecătoare și a sesizării președintelui CEC de atunci, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.