logo

CSM tot mai frecvent se limitează la a lua act de încălcările magistraţilor, raport


https://www.ipn.md/ro/csm-tot-mai-frecvent-se-limiteaza-la-a-lua-act-de-incalcarile-magistratilor-rapo-7967_1005144.html

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au intentat pe parcursul anului 2012 mai puţine proceduri disciplinare. În schimb, au emis hotărâri prin care doar s-a luat act de informaţia prezentată de Inspecţia Judiciară cu privire la încălcările unor magistraţi. Ca urmare a unor asemenea hotărâri, judecătorul vizat este atenţionat privind necesitatea de a aplica corect şi consecvent legislaţia. Potrivit Centrului de Resurse Juridice din Moldova, valoarea unor astfel de hotărâri lasă loc de semne de întrebare, întrucât nu sunt prevăzute expres în legislaţie, transmite IPN.

Centrul precizează că datele se referă doar la anul 2012, deoarece au intervenit modificări legislative prin care membrilor CSM li s-a exclus dreptul de a revoca procedurile disciplinare pe care le-au intentat.

„Dacă motivul principal pentru adoptarea acestor hotărâri, prin care doar se ia act de informaţia Inspecţiei Judiciare, este atenţionarea judecătorului pentru abaterile considerate de CSM minore, hotărârile de acest tip trebuie prevăzute expres în lege, fiind luate în consideraţie la evaluarea judecătorului sau în cadrul procedurilor disciplinare ulterioare”, se menţionează în raportul Centrului de Resurse Juridice. Autorii atrag atenţia asupra faptului că în raportul de activitate pe care l-a prezentat CSM pentru anul trecut nu este specificat numărul de avertismente aplicate, scopul acestora şi dacă situaţia s-a modificat, inclusiv în alte instanţe pe aceleaşi încălcări minore.

Experţii Centrului de Resurse Juridice fac referire la declaraţiile unor membri ai CSM, care spun că în anul 2012 s-a observat o rezistenţă crescândă în a intenta proceduri disciplinare din partea acelor membri care până atunci nu au pornit multe proceduri disciplinare. Deoarece au existat multe cazuri când niciun membru al CSM nu dorea să-şi asume responsabilitatea de a intenta o procedură, s-a format o practică nescrisă conform căreia membrul raportor pe o anumită notă informativă o intentează, dacă majoritatea membrilor CSM consideră că există temei.

În 2012, ex-procurorul general, Valeriu Zubco şi ministrul justiţiei, Oleg Efrim, au intentat câte 15 proceduri, dar în 19 nu s-a aplicat nici o sancţiune. Profesorul universitar, Alexandru Arseni a intentat 11 proceduri, 5 soldate fără nicio sancţiune.

La prezentarea raportului Centrului de Resurse Juridice, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii, a menţionat că acesta cuprinde o analiză amplă a activităţii CSM, iar recomandările expuse în raport sunt binevenite şi vor contribui la îmbunătăţirea activităţii instituţiei. Totodată, Nichifor Corochii a asigurat că raportul va fi examinat, analizat şi vor fi întreprinse toate măsurile ce se impun pentru a asigura o activitate eficientă a CSM şi a organelor subordonate.