Consiliul Superior al Magistraturii a respins astăzi, 24 septembrie, demersul unui grup de judecători cu privire la convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, transmite IPN.
Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a ținut să precizeze că, de fapt, nu a avut loc nicio verificare a judecătorilor semnatari, după cum s-a mediatizat. „Situația care s-a format acum în sistem aș spune că este una critică și, de fapt, reflectă situația din țară. Un grup de judecători, în spatele căruia se află un grup din umbră, a organizat toate acestea – adunare de semnături a judecătorilor. O parte au fost induși în eroare. O parte, în opinia mea, au conlucrat cu acest grup care stă în umbră. Și au inițiat această cerere în adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a fi convocată ședința extraordinară a Adunării Judecătorilor cu ordinea de zi – revocarea membrilor Consiliului”, a declarat Nina Cernat, membră a CSM. În opinia sa, acțiunea urmărește scopul de a bloca activitatea Consiliului, iar în locul actualilor membri să fie aduse persoane care să „slujească acestui grup de persoane care se află în umbră”.
Cererea judecătorilor a fost respinsă cu opt voturi pro și unul împotrivă. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile.
La finalul ședinței, președintele interimar al CSM a precizat că chestiunea cu privire la executarea hotărârii judecătorești care a obligat Consiliul să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor nu a fost inclusă pe ordina de zi. „Mai mult ca atât, deja este pregătit un recurs, prin care se solicită și suspendarea executării. Și în ședința următoare va fi pus în discuție chestiunea privind hotărârea în cauză”, a mai spus Dorel Musteață. Potrivit lui, nu este exclus că ședința următoare ar putea fi convocată pe parcursul acestei săptămâni.
La ședința din 19 septembrie, CSM a amânat examinarea demersului unui grup de judecători cu privire la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor. Membrii Consiliului au dispus ca inspecția judiciară să verifice în ce condiții au fost colectate semnăturile de la magistrați, mai exact dacă aceștia au știut pentru ce semnează. Atunci, mai mulți judecători au calificat decizia CSM de a dispune inspecția ca fiind o acțiune de intimidare.
Pe 20 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea Generale a Judecătorilor, la inițiativa a cel puțin 50 de judecători, după ce în instanță s-a adresat un grup de judecători în exercițiu.