CSM a aprobat indemnizaţii unice la eliberarea din funcţie pentru 5 judecători
https://www.ipn.md/ro/csm-a-aprobat-indemnizatii-unice-la-eliberarea-din-functie-pentru-5-judecatori-7967_999126.html
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, timp de 7 luni ale anului curent, oferirea indemnizaţiilor unice la eliberarea din funcţie pentru 5 judecători. Suma totală calculată este de 793 de mii de lei, transmite Info-Prim Neo.
La începutul anului curent, CSM a aprobat acordarea indemnizaţiei unice de 111 mii de lei pentru familia vicepreşedintelui Judecătoriei Soroca, Alexandru Negru, decedat în urmă cu un an din cauza unei boli. Şi familia judecătorului Violeta Vişanu, de la Judecătoria Orhei, a primit 108 mii în urma decesului acesteia în iulie 2011. Cererea a fost aprobată în februarie 2012.
CSM a mai aprobat două cereri de acordare a indemnizaţiei unice la eliberarea din funcţie pentru doi judecători de la Judecătoria Căuşeni. Petru Grumeja va primi aproape 73 de mii lei, iar Gheorghe Marchitan – puţin peste 101 mii lei, dacă Parlamentul va aproba hotărârile CSM cu privire la cei doi judecători demisionaţi onorabil.
Miercuri, 18 iulie, Guvernul a aprobat transferarea către CSM din fondul său de rezervă a 400 de mii de lei, sumă calculată pentru indemnizaţia care va fi oferită preşedintelui Nicolae Timofti, care a lucrat 35 de ani în sistemul judecătoresc. Timofti a depus cerere de eliberare din funcţia de judecător după alegerea sa în calitate de preşedinte al ţării. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că şeful statului nu a insistat să fie urgentată această procedură în cazul său.
Legea privind statutul judecătorului prevede încasarea de către judecător, în cazul depunerii cererii de eliberare din funcţie până la pensionare, a unei indemnizaţii unice egală cu salariu mediu lunar înmulţit la numărul de ani complet lucraţi în funcţia respectivă. Vasile Guţu, ofiţerul de presă al CSM, a declarat pentru Info-Prim Neo că Parlamentul este cel care aprobă definitiv acordarea indemnizaţiilor. Fiind întrebat dacă sunt cazuri când deputaţii ar fi refuzat indemnizaţia unui judecător, Vasile Guţu a spus că în practica sa nu a întâlnit aşa ceva. Indemnizaţiile sunt acordate doar judecătorilor care şi-au depus demisia onorabilă şi nu au adus prejudicii imaginii justiţiei.