CSJ nu poate anula o hotărâre ilegală a instanţelor de la Tiraspol, reacţie
https://www.ipn.md/ro/csj-nu-poate-anula-o-hotarare-ilegala-a-instantelor-de-la-tiraspol-reactie-7967_995374.html
Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) nu dispune de posibilitatea reală de a anula o hotărâre ilegală adoptată de către instanţele nerecunoscute de la Tiraspol. Acesta este răspunsul publicat pe pagina oficială a CSJ după ce anterior câteva ONG-uri au cerut să fie pedepsit disciplinar un judecător de la Curte pentru că ar recunoaşte existenţa regiunii transnistrene ca stat aparte, transmite Info-Prim Neo.
În comunicatul CSJ se spune că este regretabil faptul că prin informaţiile difuzate unele mass-media încearcă să implice Curtea Supremă de Justiţie în dezbateri politice. „În acest sens, amintim că magistraţilor le este interzis să se pronunţe asupra problemelor de ordin politic. Insinuările privind existenţa unei alte poziţii a Curţii Supreme de Justiţie sunt absolut nefondate, acestea bazându-se exclusiv pe o eroare de ordin material comisă într-un răspuns al instituţiei”, se menţionează în comunicat.
Cu referire la răspunsul judecătorului Colegiului Penal, privind refuzul primirii unei cereri de recurs în anulare, CSJ susţine că aceasta constituie un act procedural, care nu urmează a fi politizat, deşi formularea a fost una improprie. Soluţiile emise de instanţele neconstituţionale din regiunea transnistreană nu pot fi verificate, în cadrul căilor de atac, de către instanţe judecătoreşti legal constituite, se mai spune în comunicat.
La sfârşitul săptămânii trecute, mai multe ONG-uri au sesizat că judecătorul Sergiu Furdui, vicepreşedinte al Colegiului Penal al CSJ, a refuzat să primească o cerere de recurs în anulare a patru persoane private de libertate de către structurile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Judecătorul motiva prin faptul că examinarea cererii nu este de competenţa Curţii Supreme de Justiţie, deoarece se contestă o hotărâre judecătorească a unui alt stat.