logo

CSE intervine cu noi măsuri pentru gestionarea crizei energetice


https://www.ipn.md/ro/cse-intervine-cu-noi-masuri-pentru-gestionarea-crizei-energetice-7967_1096168.html

La determinarea gradului de vulnerabilitate energetică, din veniturile declarate pensia de întreținere plătită nu va fi exclusă. Până la data de 30 aprilie, toate gradele de vulnerabilitate energetică stabilite pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023 vor fi recalculate în funcție de această normă. Decizia a fost luată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

Ministerul Energiei va elabora un regulament privind acoperirea deficitului de biocombustibil solid folosit în sezonul de încălzire de către instituțiile de menire socială. Ulterior, Agenția pentru Eficiență Energetică va  întocmi lista beneficiarilor și cantitățile alocate, ținând cont de puterea instalată a centralelor termice.

CSE a prelungit până pe 30 septembrie termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”.

 4,5 milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi distribuiți pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale de nivelul al doilea, iar alte 282 mii de lei – de nivelul întâi Totodată, 295 de mii de lei au fost alocași pentru acordarea sporului de compensare angajaților antrenați în gestionarea crizei de refugiați. O altă prevedere se referă la sistarea activității Centrului provizoriu de gestionare a unor afluxuri de străini pe teritoriul Republicii Moldova din localitatea Pârlița, raionul Fălești, din 3 aprilie 2023.