logo

CSE a suspendat licența a șase posturi TV


https://www.ipn.md/ro/cse-a-suspendat-licenta-a-sase-posturi-tv-7965_1100430.html

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate, suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune. Potrivit autorităților, acestea urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator, transmite IPN.

„În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic”, a declarat premierul Dorin Recean.

Într-un briefing de presă, directorul SIS, Alexandru Musteața, a declarat că s-a propus sistarea licențelor a 6 posturi TV pe durata stării de urgență. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Potrivit lui, activitatea acestor posturi TV se realizează cu multiple încălcări ale legislației, constatate de Consiliul Audiovizualului, dar și în baza informațiilor deținute de SIS și reprezintă un pericol la adresa securității informaționale.

Mai exact, spune directorul SIS, aceste posturi TV promovează constant narative manipulatoare care, alături de agresiunea informațională promovată de factorul externe, generează o sursă suplimentară de instabilitate. Totodată, politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unei campanii naționale de dezinformare.

„Deținem informații operative, dar și probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din țara noastră. Acest lucru se întâmplă prin câteva metode ce implică finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărare de voturi și coruperea candidaților. Dar și prin campanii de dezinformare bine puse la punct prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare”, a menționat directorul SIS.

Tot astăzi, prin ordinul directorului SIS, urmează să fie blocate alte 31 de pagini web, care alterează conținutul informațiilor difuzate în spațiul public. Lista site-urilor poate fi accesată pe pagina SIS.

Și în decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune – Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. CSE a justificat decizia sa prin faptul că posturile TV au fost monitorizate și sancționate de către Consiliul Audiovizualului pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. La fel în dispoziția emisă s-a menționat că aceste posturi de televiziune au fost sub controlul persoanelor fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale.