logo

CSAT România: O guvernare pro-europeană la Chișinău după 2025 este esențială


https://www.ipn.md/ro/csat-romania-o-guvernare-pro-europeana-la-chisinau-dupa-7965_1104031.html

În Republica Moldova este esențială menținerea continuității unei guvernări pro-europene și după anul 2025, când vor avea loc în Moldova alegeri parlamentare, pentru asigurarea ireversibilității traseului occidental al Republicii Moldova. Despre aceasta se spune în raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din România pentru anul 2023, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru 2023 menționează amenințările „hibride” puse la cale de Rusia împotriva Bucureștiului, dar și necesitatea menținerii actualului curs pro-occidental al Republicii Moldova.

„Capacitatea instituțională redusă, precaritatea sistemului de apărare și perspectiva extinderii agresiunii militare ruse și asupra Republicii Moldova au impus menținerea unui nivel ridicat de vigilență, dar și de asistență în raport cu statul vecin. În acest proces, România a acționat pentru sprijinirea cauzei Republicii Moldova la nivel internațional și pentru coagularea sprijinului partenerilor, iar intern pentru susținerea eforturilor de reformă instituțională în domenii multiple”, se mai spune în raportul CSAT, citat de Europa Liberă.

Documentul, trimis marți Parlamentului de președintele Klaus Iohannis, detaliază principalele obiective ale serviciilor de informații „ostile”.

„Federația Rusă a fost principalul actor politic și militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate. Provocările de natură militară au continuat să fie generate de acțiunile Moscovei pentru prezervarea și consolidarea influenței asupra statelor din acest areal și pentru proiectarea propriilor ambiții geopolitice”, arată raportul.

Raportul mai subliniază și că acțiunile din vara anului 2023 întreprinse de Kremlin, pe fondul denunțării Acordului privind tranzitul de cereale, au adus războiul la granița cu România și NATO, prin atacurile rusești cu drone asupra porturilor dunărene ucrainene.