Cromatică în dinamism şi figuri împrăştiate
https://www.ipn.md/ro/cromatica-in-dinamism-si-figuri-imprastiate-7967_980036.html
Cromatică din cea mai caldă, dinamism, figuri împrăştiate şi geometrie s-au adunat în picturile artistului plastic Vasile Dohotaru la cea de-a 80-a expoziţie personală organizată în cadrul Misiunii OSCE în Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (UAP), Vasile Dohotaru dintotdeuna a preferat să manipuleze cu culorile şi figuri transfigurate. Pictând dinamic, artistul plastic nu scapă nicio idee. „Eu lucrez picturile foarte repede ca să nu ratez prospeţimea, dacă este lucrarea proaspătă şi repede făcută nimeresc perfect în toate formele, într-o armonie excelentă, iar plastica o găsesc în prima jumătate de oră”, spune pictorul accentuând că totuşi are lucrări care se coc mai mult timp.
Expoziţia cuprinde 85 de lucrări şi este o sinteză a ultimelor cinci ani de pictură, unde sunt prezentate toate călătoriile artistului: Italia, Grecia, Pelerinajul Mănăstirilor, etc.
Pictorul spune că nu a lucrat niciodată cu culorile sumbre, culorile vii l-a inspirat din copilărie care a petrecut-o în Codri. „În copilărie m-am îndrăgostit de natură şi culori care le-am luat din folclorul moldovenesc. Iar culorile sumbre nu-mi sunt aproape sufletului, aşa că nu le folosesc”, povesteşte pictorul amintindu-şi că o pictură în culorile alb-negru a creat-o doar la comandă „dar şi atunci am scăpat puţin galben şi verde”.
Vasile Malaneţchi, istoric literar, membru al UAP, spune că Vasile Dohotaru este în pictură un maestru excelent. „Prin originalitatea sa, Vasile Dohotaru poate să capteze interesul oricui. El comunica cu omul prin culori, prin ritm cromatic şi dinamică, astfel limbajul său este unul extraordinar”.
Artistul plastic Gheorghe Vrabie a precizat că lucrările lui Dohotaru au la bază criteriul originalităţii. „Decorativismul cromatic al artistului nu-şi vor schimba nuanţele nici cu timpul. El dintotdeuna a fost maestrul originalităţii”
Pictorul Vasile Dohotaru s-a născut la 10 aprilie 1955 în satul Curchi, Orhei. În anul 1980 a absolvit Facultatea de Grafică şi Pictură a Universităţii Pedagogice „C.D. Uşinski” din oraşul Odesa, Ucraina.
Din 1990 este membru al UAP din Moldova şi în 1996 devine membrual UAP din Romania, iar din 1997 – membru al AIAP UNESCO. In 1990 i-a fost conferit titlul de Maestru în Arte, iar în 2000 devine laureat al Premiului „Mihai Eminescu”.
Expoziţia va fi deschisă până la data de 1 februarie 2010.