logo

Crizele pandemică, energetică și economică lovesc în imaginea PAS, opinii


https://www.ipn.md/ro/crizele-pandemica-energetica-si-economica-lovesc-in-imaginea-pas-7978_1086851.html

Cea mai mare realizare a Partidului Acțiune și Solidaritate din anul 2021 este victoria covârșitoare din cadrul alegerilor parlamentare anticipate, totuși, perioada care a urmat după scrutin n-a fost deloc prielnică actualei guvernări. Sunt opiniile comentatorilor politici de la Chișinău, potrivit cărora criza pandemică și cea energetică au lovit dur în imaginea guvernării. În același timp, sociologul Dan Dungaciu spune că eșecul sistemului de drept din Republica Moldova este incapacitatea procuraturii de a oferi finalitate pe dosarele care-l au în calitate de protagonist pe liderul PSRM, Igor Dodon , notează IPN.

Sociologul român, Dan Dungaciu, spune că tergiversarea de către organele de drept a dosarelor ce-l vizează pe fostul președinte Igor Dodon reprezintă o lovitură în imaginea guvernării care a militat în campania electorală pentru lupta cu corupția și reforma justiției. Potrivit lui Dungaciu, lipsa unei finalități pe aceste dosare denotă o incapacitate a sistemului justiției de a fi reformat.

„În Republica Moldova nu există opoziție politică, există opoziție de fațadă. La tot ce s-a întâmplat în Republica Moldova, opoziția a fost, practic, inexistentă. Unul dintre paradoxurile care se văd de la București este că șeful opoziției, Igor Dodon, se plimbă liber prin Republica Moldova, în ciuda faptului că majoritatea campaniei electorale a fost creată în jurul unor scene cu Plahotniuc-Dodon. În ce țară europeană sau cu pretenții europene își poate imagina cineva că pe un fost președinte care a stat la masă cu cel mai mare corupt, nu-l întreabă nimeni care au fost consecințele acelor discuții? Vedem o timiditate a organelor de resort din Republica Moldova în plină campanie anticorupție de a ținti singurul cap al lui Moțoc, care a mai rămas în Republica Moldova”, a spus sociologul român Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

În același timp, comentatorii politici de la Chișinău spun că cea mai mare realizare a partidului de guvernare este scorul istoric obținut la alegerile din 11 iulie. Totuși, potrivit lor, crizele cu care se confruntă Republica Moldova erodează rapid imaginea PAS.

„Cu victoria la alegerile anticipate s-a terminat vântul prielnic care bătea în pânzele corabiei PAS și Maiei Sandu și s-a început o perioadă extrem de complicată când deja nu mai există conjuncturi prielnice, favorabile. Crizele au început să vină una după alta. Criza pandemică s-a agravat, criza energetică a agravat situația economică, socială. Toate aceste lucruri au făcut ca PAS să iasă din acest an nu doar cu victoria la parlamentare, dar și cu probleme care-i afectează grav imaginea”, a spus comentatorul politic Anatol Țăranu.

„Ștacheta a fost ridicată extrem de sus în această campanie electorală. Cred că guvernarea deja și-a dat seama că prea multe promisiuni pot lovi ca un bumerang  în propria imagine și popularitate și s-a mers doar pe anumite direcții. A apărut componenta geopolitică și ușor-ușor a devenit clară direcția de dezvoltare. Dar criza energetică i-a încurajat pe reprezentanții opoziției să atace guvernarea, să-i clatine barca. Opoziția a început iar să vorbească despre alegeri parlamentare anticipate, iar acest lucru induce iar un sentiment de instabilitate. Alegerile anticipate pe care le prorocește opoziția vin în consens cu mișcările de la Kremlin”, a spus comentatorul politic Nicolae Negru.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut 63 de mandate, Blocul PCRM-PSRM – 32 de mandate, iar Partidul Politic Șor – 6 mandate. Potrivit ultimelor sondaje de opinie publică, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, aceleași entități politice s-ar regăsi în viitorul Legislativ.