logo

Criza politică din Moldova a fost soluţionată exemplar, Igor Boţan


https://www.ipn.md/ro/criza-politica-din-moldova-a-fost-solutionata-exemplar-igor-botan-7965_1006512.html

Ultima criză politică din Republica Moldova a fost soluţionată exemplar, consideră  analistul politic Igor Boţan, şi anume –  liderii partidelor s-au dat la o parte şi au scos în prim plan colegi de-ai lor. Aprecierile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice organizate de Agenţia de presă IPN la tema: „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 2”.

Igor Boţan consideră că astfel de crize, precum cea din primăvara curentă, permit testarea durabilităţii instituţiilor statului, calităţii societăţii civile, a mass-media – şi acestea sunt procese de care nu trebuie să se teamă nimeni, dar trebuiesc învăţate lecţiile pe care le oferă crizele

„Contează cum a fost depăşită criza, cel mai probabil într-o manieră europeană. Liderii care au fost în frunte au ajuns la concluzia că trebuie să se dea la o parte şi să lase să vină în prim plan colegii lor, la care descoperim virtuţi care nu sunt marcate de factori negativi. Sunt oameni competenţi, oameni pe care, dacă îi asculţi, te mândreşti că au ajuns în vârf”, a subliniat analistul.

Igor Boţan speră că soluţia găsită este una de durată şi consideră că depăşirea crizei a fost posibilă datorită factorului extern, dar şi celui intern, care s-au reflectat  prin presiunea opoziţiei. „Eu cred că frica de revanşă a opoziţiei a fost unul din factorii decisivi de soluţionare a crizei”, a subliniat analistul politic.

Pe parcursul crizei au fost diferite opţiuni, una din ele – alegerile anticipate. Ar fi fost dramatic pentru Republica Moldova deturnarea cursului european în caz de alegeri anticipate, spune Igor Boţan. Analistul crede că au jucat un rol important cercetările sociologice, care au adus, prin mesajele lor, actorii politici cu picioarele pe pământ. „Mă conving că politicienii înţeleg foarte bine ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat, nu am dubii că sunt informaţi şi bine intenţionaţi, dar s-au lăsat duşi în conflict. Cred că mass-media şi comentatorii trebuie să revadă mesajele pe care le transmit. Avem ce ne reporşa în ceea ce ţine de cultura transmiterii mesajelor”, a spus analistul

Igor Boţan a remarcat că societatea moldovenească este fragmentată şi se fragmentează tot mai mult, de aceea ţara este sortită să aibă o guvernare de coaliţie pentru mult timp. În aceste condiţii trebuie depistate mecanisme care se pot folosi pentru a depăşi crizele politice pe viitor.

Dezbaterile publice cu tema „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 2”, constituie a XX-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susţinut de Fundaţia germană „Hanns Siedel”.