logo

Criza energetică din „Triunghiul Bermudelor”. Episodul II: Poziția Tiraspolului. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/criza-energetica-din-triunghiul-bermudelor-episodul-ii-pozitia-tiraspolului-8004_1111515.html

În perioada inițială a crizei energetice din regiunea de est a Moldovei au fost implicați trei actori principali: Moscova, Tiraspol și Chișinău, iar în acest triunghi s-au întâmplat deja care nu sunt întotdeauna clare pentru publicul larg. De exemplu, de o lună și ceva deja, gazele naturale rusești și parțial electricitatea au dispărut în această regiune, exact ca în istoriile despre „triunghiul bermudelor”. După analiza poziției Federației Ruse în acest „triunghi”, în cadrul dezbaterii din 03.02.25, Agenția de presă IPN a desfășurat într-o nouă dezbatere publică, în cadrul căruia experții au discutat acțiunile și poziția Tiraspolului.

Igor Boţan, expert permanent al proiectului, a declarat că „Triunghiul Bermudelor” este o zonă din Oceanul Atlantic situată între statul american Florida, Puerto Rico și Bermuda. Se crede că acolo navele și aeronavele dispar fără urmă.

Potrivit lui, printre explicațiile acestui fenomen, cea mai populară este legată de explozia gazului metan din depozitele marine de hidrați de gaz. Ipoteza este că, atunci când gazul metan urcă la suprafață, apa devine saturată cu bule de gaz și densitatea amestecului scade brusc, ca urmare nava maritimă își pierde flotabilitatea și se scufundă. Se sugerează că metanul, odată ajuns în aer, poate provoca și prăbușirea avioanelor – de exemplu, din cauza scăderii densității aerului, care duce la scăderea portanței și la distorsionarea citirilor altimetrului.

Expertul menționează că așa-zisa „republică moldovenească nistreană” este o entitate autoproclamată și nerecunoscută, un fragment al fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenească. Aceasta este situată în principal pe malul stâng al Nistrului, de-a lungul frontierei cu Ucraina, și include, de asemenea, orașul Bender, situat pe malul drept al Nistrului. Transnistria se declară un stat independent, însă de facto nu este recunoscută.

Igor Boțan a mai spus că, potrivit Constituției, Legii cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului (Transnistria) și Legii cu privire la organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, cea mai mare parte a teritoriului controlat de Tiraspol face parte din Republica Moldova, ca entitate teritorială autonomă.

Fostul șef al serviciului de comunicații, informații și media al regiunii transnistrene, actualmente activist pentru drepturile omului, politologul Ghennadii Ciorba, consideră că în toată această situație, acțiunile Moscovei au fost parte a războiului hibrid pe care îl duce în Republica Moldova. Potrivit lui, Tiraspol a fost utilizat mereu ca un instrument de presiune asupra autorităților constituționale de la Chișinău pentru a duce politica pe care și-o dorește Kremlinul.

De aceea, în opinia activistului, timp de 30 de ani, în regiunea transnistreană au fost canalizate resursele corespunzătoare, pentru ca la momentul potrivit, la comanda Moscovei, Tiraspolul să execute orice ordin venit de la Kremlin. „Însă s-a dovedit că nu tot timpul, în primul rând, actuala administrație, este gata să execute toate instrucțiunile de la Kremlin”, afirmă Ghenadii Ciorba.

Respectiv, spune Ghennadii Ciorba, miza a fost una, dar la final a fost alt rezultat, care a dat peste cap planul strategic al Moscovei în privința Republicii Moldova. Chiar și așa, regiunea transnistreană continuă să fie privită ca o pârghie pentru destabilizarea situației în Republica Moldova, la nivel tactic deja și nu strategic. Or, anul acesta urmează alegerile parlamentare, iar Moscova nu a renunțat la dorința de a influența și de a-și forma o putere la Chișinău care să-i convină și să-i fie loială.

Dezbaterea publică la tema „Criza energetică din „Triunghiul Bermudelor”. Episodul II: Poziția Tiraspolului” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.