Criza duce la creşterea numărului de depresii şi sinucideri printre moldoveni
https://www.ipn.md/ro/criza-duce-la-cresterea-numarului-de-depresii-si-sinucideri-printre-7967_977239.html
Criza economică lasă amprente şi asupra stării psihice a oamenilor, din cauză problemelor financiare tot mai mulţi moldoveni apelând la medicul psihiatru. Potrivit medicului psihiatru, Ghenadie Cărăuş, conferenţiar la Universitatea de Medicină din Chişinău, de la începutul acestui an se atestă o creştere continuă a fluxului de persoane ce suferă de depresii sau au avut tentative de sinucidere, transmite Info-Prim Neo.
„Zilnic se internează persoane ce au încercat să-şi curme viaţa, prin diferite metode. Avem şi o mulţime de pacienţi derutaţi, dezorientaţi, ce se plâng de tulburări de somn si poftă de mâncare, toate acestea fiind cauzate de problemele financiare pe care le au, sau problemele de la serviciu”, a declarat Ghenadie Cărăuş pentru Info-Prim Neo.
Potrivit specialistului, în momentele de criză, când lumea este tensionată, derutată, descurajată, deseori e depresivă, anxioasă. Starea psihică proastă este întâlnită, în deosebi, la persoanele ce au fost concediate şi au probleme de reangajare. Salariul mic, stresul, dar şi incertitudinea creată de situaţia politică din ţară, în opinia psihiatrului, sunt alte cauze ale depresiilor la moldoveni.
În ultima perioadă, este în creştere şi numărul adolescenţi ce încearcă să-şi pună capăt zilelor. În Moldova, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, rata sinuciderilor este de 15,7 la 100 mii de locuitori, fiind unul din cei mai crescuţi indici în rândul statelor CSI.
La începutul lunii august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atenţionat că actuala criză financiară a avut un impact major asupra sănătăţii mentale a populaţiei şi este considerată cauza a mii de sinucideri şi depresii la nivel mondial, în special în SUA şi Asia, dar şi în state sărace, unde efectele crizei sunt la fel de puternice, însă oamenii primesc mai putin ajutor.