logo

Criza din Moldova are implicații regionale și transatlantice, expertă de la București


https://www.ipn.md/ro/criza-din-moldova-are-implicatii-regionale-si-transatlantice-experta-de-la-bucur-7965_1066074.html

Deși blocajele și luptele politice interne nu reprezintă un fenomen neobișnuit pentru Republica Moldova, evenimentele din weekendul trecut au implicații regionale și transatlantice, scrie într-un editorial Alina Inayeh, directoarea biroului regional de la București al German Marshall Fund/Black Sea Trust. Experta sugerează că Rusia sprijină acum lupta anti-oligarhică de la Chișinău pentru a obține bunăvoința UE și SUA într-o partidă mai amplă. Dar şi că Rusia nu mai poate fi folosită pe post de sperietoare de către oligarhii din regiune.

Alina Inayeh trece în revistă evenimentele recente de la Chișinău: formarea unei coaliții „altminteri improbabile” între ACUM și PSRM, „uniți de scopul lor comun de a elibera țara de sub influența lui Plahotniuc, omul care a capturat instituțiile din Moldova și care practic controlează statul”; urmată de seria de decizii precipitate ale Curții Constituționale.

„Ce e extraordinar în privința evenimentelor din acest weekend e că această coaliție între ACUM și socialiști, și guvernul rezultat, sunt susținute de UE, Statele Unite și Rusia. Ambasadorii respectivi au fost prezenți la ședința parlamentului și toți au emis comunicate în sprijinul noului guvern. Acest fapt e foarte neobișnuit pentru o regiune în care Rusia și comunitatea transatlantică luptă pentru influență și stau pe poziții potrivnice”, spune Alina Inayeh.

Totuși, crede experta, cooperarea în acest caz nu trebuie confundată cu o realiniere sau începutul unui nou parteneriat.

„Deși e adevărat că Plahotniuc a devenit incomod pentru Rusia, datorită atitudinii sale ostile din ultima vreme, rușii au alte metode, mai creative, de a scăpa de incomozi decât coalizarea cu UE și Statele Unite. Astfel, Rusia cooperează cu ele acum în Moldova doar pentru a cere în schimb cooperare, sau bunăvoință, altundeva”.

Mulți se tem că Rusia va promova federalizarea Republicii Moldova, notează experta, sugerând însă că rușii au de rezolvat acum multe alte probleme, la o scară mai mare. „În orice caz, este foarte probabil ca acest gest de bunăvoință să aibă menirea de a încălzi relațiile, astfel încât dialogul ulterior—fie că e vorba de ridicarea sancțiunilor, sau de dosarul Asiei Mijlocii, sau cel al Ucrainei—să fie acceptat cu mai puțină reticență. (...) Cooperarea din Moldova le oferă rușilor o carte pe care o vor putea utiliza ulterior”.

Potrivit expertei, sprijinul Rusiei pentru guvernarea ACUM-PSRM mai transmite și un semnal regimurilor din regiune că „antagonizarea Moscovei în ochii comunității transatlantice nu mai e o opțiune”. „Indiferent de cât de real, important și alarmant ar fi, amestecul Rusiei în politica internă e deseori folosit de guvernele din regiune drept scuză pentru propria lipsă de dorință de a se reforma. Moldova nu este o excepție. Agresiunea Rusiei și utilizarea mijloacelor ilegale de interferență nu trebuie să fie utilizate drept scuze pentru corupție și capturarea instituțiilor statului în Moldova, Ucraina sau Georgia”, concluzionează Alina Inayeh, directoarea biroului regional de la București al German Marshall Fund/Black Sea Trust.

German Marshall Fund este o prestigioasă organizație americană, iar Black Sea Trust for Regional Cooperation (Fondul Mării Negre pentru Cooperare Regională) este o inițiativă a acestei organizați de sprijinire a societății civile și instituțiilor democratice din țări ce includ  România, Ucraina și Republica Moldova, între altele. În 2017, Black Sea Trust a fost inclusă în lista organizațiilor indezirabile în Federația Rusă.