logo

Criza de la Moldovagaz pune în pericol securitatea energetică a statului, experţi


https://www.ipn.md/ro/criza-de-la-moldovagaz-pune-in-pericol-securitatea-energetica-a-7966_1028134.html

Criza financiară de la SA „Moldovagaz” este discutată activ în spaţiul public, îndeosebi din cauza administrării frauduloase a întreprinderii şi acumulării datoriilor faţă de Gazprom. În opinia mai multor experţi independenţi în energetică, situaţia dată pune în pericol securitatea energetică a statului şi are un impact social şi economic distructiv. Experţii au prezentat miercuri, 29 iunie, o rezoluţie cu privire la situaţia de la SA „Moldovagaz” şi rolul autorităţilor în administrarea întreprinderii.

Unul dintre membrii grupului, Ruslan Surugiu, a declarat la o conferinţă de presă la IPN că rezoluţia de acum reprezintă o continuare a rezoluţiei din septembrie 2015. Potrivit expertului, este îmbucurător faptul că autorităţile au realizat două din cele 16 cerinţe înaintate, însă nu este suficient pentru a redresa situaţia din sectorul energetic.

Sergiu Ungureanu, expert în energetică, a amintit că datoriile Moldovagaz  faţă de concernul rus Gazprom s-au format în principal din cauza neachitărilor de către malul stâng al Nistrului. Moldovagaz livrează gaze naturale în regiunea transnistreană, către „TiraspolTransgaz”, iar banii colectaţi de la consumatorii din regiune sunt transferaţi în bugetul regiunii transnistriene. Datoria Moldovagaz faţă de Gazprom, la 1 iulie 2015, a constituit 4,8 miliard de dolari, dintre care 90% sunt datoriile „TiraspolTransgaz”.

Experţii s-au referit şi la neajustarea la timp a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali.  Încă o problemă menţionată este administrarea frauduloasă a întreprinderii Moldovagaz  de către Consiliul de Administraţie şi lipsa de reacţie din partea Ministerului Economiei, precum şi tărăgănarea investigaţiilor de către organele de anchetă.

Grupul de experţi a formulat un şir de cerinţe faţă de autorităţi. Aceştia solicită Ministerului Economiei să organizeze un concurs public de selectare a persoanelor competente şi integre în funcţiile de conducere la Moldovagaz.  O altă solicitare este către Curtea de Conturi – să efectueze un audit în cadrul întreprinderii pentru perioada de la fondare şi până în prezent. Potrivit lui Sergiu Tofilat, expert, până la modificarea legislaţiei, Curtea nu putea efectua audit în cadrul societăţii în care statul deţine mai puţin de 50%, Guvernul având 35% din acţiunile Moldovagaz. Odată cu modificarea legislaţiei, acest lucru poate fi înfăptuit.

Experţii solicită ANRE să anunţe public calculele privind devierile financiare pasibile de a fi incluse în tarifele pentru gazele naturale. Experţii cred că nici autorităţile, nici organele de drept nu au intervenit până acum pe motiv că ar exista interese ascunse.