Criticul literar Alex Ştefănescu: Literatura din R. Moldova este o literatură română
https://www.ipn.md/ro/criticul-literar-alex-stefanescu-literatura-din-r-moldova-este-o-7967_971312.html
Literatura din R. Moldova este, fără echivoc, o literatură română, susţine criticul literar din România, Alex Ştefănescu. Potrivit lui, „această atribuire nu constituie o aroganţă din partea criticilor din România de a alipi ceea ce se scrie în Basarabia la literatura română”. „Literatura este a limbii în care este scrisă. Cuvintele au amintirea lor, o simţire. Literatura tradusă este deja altceva”, a menţionat Ştefănescu luni, 1 septembrie, la şedinţa Ateneului Moldova, consacrată consacrată situaţiei literaturii din Republica Moldova.
Evenimentul a avut loc în cadrul ediţiei a XVII-a a Salonului Internaţional de Carte (SIC), care se desfăşoară începând cu 31 august la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Alex Ştefănescu urmăreşte de mai mulţi ani evoluţia literaturii din R. Moldova, a scris recenzii, articole şi cronici literare consacrate scriitorilor basarabeni. „Un critic literar din România se bucură nespus când descoperă o poezie necunoscută de Nichita Stănescu sau o scrisoare a lui Titu Maiorescu, dar să descoperi dintr-o dată o literatură întreagă este un moment de fericire asemeni celui din ziua de Crăciun când primeşti un cadou uluitor”, a spus criticul. El a mărturisit că a trăit un astfel de moment când a descoperit în R. Moldova o mulţime de cărţi necunoscute, o adevărată bogăţie, care ar trebui cunoscută şi valorificată.
Primul lucru pe care criticul l-a remarcat în această literatură a fost „sensibilitatea dureroasă”. El spune că a fost dezamăgit atunci când poezia din Basarabia a evoluat spre optzecism, când anume această căldură şi sensibilitate a fost abandonată, făcând loc jocurilor de cuvinte. În opinia criticului, această trăsătură specifică ar trebui reluată de către autori pentru că cineva trebuie să povestească ce s-a întâmplat cu poporul în cei mai grei ani.
Alex Ştefănescu a atenţionat asupra situaţiei speciale în care se află literatura din Moldova, dar şi din întreaga lume. „Este un moment nefast pentru literatură. Vremea literaturii a trecut, dar nu pentru totdeauna. Ea va fi permanent reinventată şi va reapărea sub noi, regăsindu-se deja în SMS-uri”. Şi asta pentru că „literatura ne face mai frumoşi”, este convins Alex Ştefănescu.
În prelegerea sa, Alex Ştefănescu s-a referit şi la rolul şi vocaţia criticului literar, care nu este altceva „decât un cititor care şi-a făcut o profesie din citit”. La conferinţa susţinută de consacratul critic au asistat oameni de cultură din R. Moldova, precum Mihai Cimpoi, Ion Hadârcă, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, Vitaliea Ciobanu, Valentina Tăzlăuanu ş.a.
Alex Ştefănescu este critic literar publicist, dramaturg, traducător şi realizator de emisiuni TV, membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor-şef al revistei „România literară”. Este autorul cărţii „Istoria literaturii române contemporane în perioada 1941-2000”, lucrare de anvergură ce cuprinde 1200 de pagini şi 1500 de ilustrate.
Şedinţele Ateneului Moldova se desfăşoară în cadrul Bibliotecii Naţionale începând cu anul 1992. Modelul a fost preluat de la Bucureşti, unde o dată pe lună, la Ateneul Român, diverse personalităţi susţin conferinţe.
SIC 2008 este consacrat octogenarului Ion Druţă şi Anului Cantemir în Moldova. Salonul va dura până la 4 septembrie. În toate zilele Salonului vor avea loc lansări de cărţi noi. În acest an, în cadrul Salonului sunt expuse circa cinci mii de titluri de cărţi scoase în 200 de edituri din 16 ţări. Expoziţiile vor funcţiona zilnic de la 11.00 până la 19.00.