logo

Cristina Vulpe – portretul candidatului la șefia capitalei


https://www.ipn.md/ro/cristina-vulpe-portretul-candidatului-la-sefia-capitalei-8012_1100357.html

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Cristina Vulpe candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului politic „Șansă”, condus de jurnalistul Alexei Lungu.

S-a născut pe 6 noiembrie 1981. A absolvit Facultatea de litere, specialitatea „Limba și literatura română” de la Universitatea de Stat din Moldova. Între anii 2003-2005 a făcut masterat în filologie, iar între anii 2006-2011 a făcut și doctorat, tot la Facultatea de litere de la USM. În 2019 s-a mai înscris la un doctorat la Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir” și îl face și în prezent.

În perioada anilor 2004-2005 a fost lector la Facultatea de litere a USM. Totodată, între anii 2003-2011 a activat în calitate de profesor de la limba și literatura română la Liceul teoretic „Miguel de Cervantes Saavedra”, iar între anii 2005-2007 a fost și șefa Catedrei de limba și literatura română în cadrul aceleiași instituții de învățământ. Din 2009 și până în 2016 a preda limba română pentru alogeni la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”.

În CV-ul său, Cristina Vulpe menționează că a activat în calitate de profesor de română în cadrul mai multor entități, inclusiv în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Centrul Internațional de Training și Dezvoltare Profesională etc. La fel, din anul 2006 și până în prezent este moderator de evenimente. Între anii 2011-2016 a activat în calitate de corector la revista „Escape”. Din 2016, timp de un an, a activat în calitate de specialist principal în Direcția învățământ profesional tehnic la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional, iar din 2017 și până în prezent este șefa Secției formare continuă în aceeași direcție.

Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 nu indică salarii. Se menționează o sumă de aproape 195 de mii de lei, bani obținuți din servicii prestate în bază de patentă. De asemenea, în declarația de avere și interese se menționează o donație pentru copiii minori în mărime de 2 400 de euro, îndemnizații de la CNAS pentru îngrijirea copilului în mărime de peste 44 de mii de lei, dar și alocații pentru copii primite din România în valoare de 10 771 RON.

Cristina Vulpe a obținut în 2014, prin contract de vânzare-cumpărare, un apartament cu o suprafață de 70 de metri pătrați. Valoarea declarată a acestuia este de peste 436 de mii de lei. tot în 2014 a primit prin contract de donație o casă de locuit cu o suprafață de peste 100 de metri pătrați și care ar valora aproape 25 de mii de lei. Candidata deține din anul 2021 un automobil fabricat în 2014 și care ar valora aproape 14 mii de euro. În declarația de avere este indicat un credit bancar în mărime de 435 de mii de lei. Acesta a fost accesat în 2014 la o dobândă de 11% și urmează a fi returnat până în 2034.

În cadrul lansării sale în campania electorală, candidata a declarat că orașul Chișinău are nevoie de o șosea de centură, de semaforizare inteligente, de parcări, inclusiv subterane, atât în centrul capitalei, cât și la periferii, iar astfel traficul rutier va fi descărcat considerabil. Ea a promis renovarea drumurilor principale și secundare, precum și construcția drumurilor noi. De asemenea, împreună cu echipa spune că va crea o companie municipală modernă pentru construcția drumurilor, iar acest fapt va duce și la economisirea a 30% din resursele financiare ale orașului. Candidata a promis și derularea programului „capitalul matern” și asistență socială în mărime de o mie de lei pentru pensionarii cu o pensie mai mică de 5 mii de lei.

Conform tragerilor la sorți, Cristina Vulpe de la Partidul politic „Șansă” va fi cu numărul 20 în buletinul de vot.