logo

Cristina Lesnic: Statul își finanțează programul de reintegrare


https://www.ipn.md/ro/cristina-lesnic-statul-isi-finanteaza-programul-de-reintegrare-7965_1041375.html

În anul 2018 sunt alocate 15 milioane de lei pentru programul de activități destinate  reintegrarea țării. Documentul a fost aprobat recent de către Guvern și este finanțat din bugetul de stat. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit vicepremierului, acest lucru înseamnă că Republica Moldova nu așteaptă doar finanțare de la donatori externi, dar și-a asumat un angajament în acest sens. „În acest an vor fi finanțate 49 de proiecte din cele 140 de propuneri care au fost înaintate Comisiei pentru examinare și validare”, spune Cristina Lesnic. Domeniile incluse în programul de reintegrare pentru acest an sunt instituțiile școlare și preșcolare din zona de securitate, apeductele și iluminarea stradală.

În procesul de negocieri Cristina Lesnic susține că se va continua cu problema legată de Gura Bâcului. „Noi am înaintat o fișă de proiect către Delegația Uniunii Europene pentru modernizarea acestui pod. Noi nu am dus până la capăt acest subiect”, afirmă viceprim-ministra. Alte subiecte prioritare țin de telecomunicații, problema cărora nu a fost soluționată până la capăt, precum și de libera circulație.

Din 2011 până 2018, au fost cheltuite 82 de milioane de lei pentru programele ce țin de activitățile de reintegrare a țării, în cadrul a 309 proiecte.