Crimele de ură bazate pe orientarea sexuală în Moldova au devenit un fenomen
https://www.ipn.md/ro/crimele-de-ura-bazate-pe-orientarea-sexuala-in-moldova-au-devenit-un-fenomen-7967_988946.html
Fenomenul crimelor de ură bazate pe orientarea sexuală a devenit posibil în Republica Moldova din cauza lipsei de informare. Este una din concluziile la care au ajuns participanţii lecţiei publice, organizate de Asociaţia Promo-LEX şi Equal Rights Trust în seara de marţi, 15 martie, transmite Info-Prim Neo.
Lipsa de informare asupra orientării sexuale a unei persoane generează crimele de ură, bazate pe orientarea sexuală, în care persoanele homosexuale sunt ofensate, bătute, hărţuite, violate etc.
Din acelaşi motiv, este foarte scăzut gradul de toleranţă faţă de persoanele de orientare sexuală netradiţională. Un studiu arată că gradul de toleranţă asupra grupului de homosexuali este de 2% în Republica Moldova, un procent mic faţă de alte ţări.
„In urma unui sondaj, 42% din respondenţi consideră că ar trebui să li se interzică homosexualilor sa utilizeze mijloacele de transport în comun, 51% din respondenţi au spus că homosexualilor ar trebui să li se taie din drepturi, iar câteva persoane au spus că homosexualii nici nu au dreptul la viaţă. Lipsa informaţiei duce la lipsa toleranţei şi, implicit, la crimele de ură”, a menţionat Angela Frolov, reprezentanta Gender Doc M, în cadrul lecţiei publice.
Potrivit Angelei Frolov, sunt semnalate cazuri de şantaj la care sunt supuse persoanele homosexuale. Astfel, în Chisinău există câteva locuri unde se întâlnesc homosexualii, iar politţstii, ştiind de existenţa lor, îi şantajează cerând în schimbul tăcerii, bani.
„Nu avem în Codul Penal incluse toate criteriile descrise de discriminare pe care proiectul de Lege împotriva discriminării le cuprinde în art.1. Odată ce proiectul de lege ar fi intrat în vigoare, el ar fi completat prevederile Codului Penal atunci când se întâmplă o crimă de ură motivată de orientarea sexuală. Codul Penal are incluse doar prevederi privind crimele de ură bazate pe naţionalitate, religie şi rasă”, a declarat avocata Doina Ioana Străisteanu.
Potrivit Angelei Frolov, în Republica Moldova 90.000 de persoane sunt posibili homosexuali, iar un studiu arată că în toată lumea fiecare a treia persoana din zece este homosexual.
În cadrul lecţiei publice a fost prezentată publicaţia semestrială Equal Rights Trust, în care publică si Legea Egalităţii din Marea Britanie, adoptată în 2010. Potrivit reprezentantei Equal Rights Trust, Legea Egalităţii nu diferă de proiectul Legii anti-discriminare din Republica Moldova.