logo

Crimele de război: motive și consecințe. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/crimele-de-razboi-motive-si-consecinte-dezbatere-ipn-8004_1105781.html

Acum o săptămână, clădirea Spitalului Național Specializat de Copiii „Ohmatdytˮ din Kiev a fost ținta unor atacuri cu rachetă – o acțiune ieșită din comun, chiar și în circumstanțele unui război. În momentul atacului, în instituția medicală erau internați circa 700 de copii. Dintre aceștia, unul a murit, iar opt au fost răniți. Totodată, au decedat și doi adulți, unul dintre care este medic al spitalului. Acest atac a zguduit întreaga lume, iar liderii mondiali au venit cu mesaje de condamnare în adresa Rusiei. Ce și de ce s-a întâmplat, cât de mult asemenea acțiuni caracterizează războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, sub incidența căror prevederi internaționale cad asemenea atacuri, ce urmări ar putea avea aceste acțiuni, dar și ce lecții trebuie învățate – au discutat participanții la dezbaterea publică „Crimele de război: motive și consecințe”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit expertului permanent al proiectului, Igor Boţan, crimele de război sunt încălcări deosebit de grave ale dreptului internațional umanitar în timpul desfășurării operațiunilor militare de luptă, care încalcă echilibrul între principiul universal umanitar și necesitatea războiului. „Legile și tradițiile războiului, în dreptul internațional sunt regulile războiului, stabilite de obicei prin acorduri multilaterale între state. Acestea sunt îndreptate spre eliminarea celor mai brutale metode de război și protejarea civililor în condiții de ostilități. De asemenea, reglementează relațiile dintre statele beligerante și între statele beligerante și neutre”, a notat expertul.

Cât despre dreptul internațional umanitar, Igor Boțan a menționat că acesta este un ansamblu de norme juridice internaționale aplicabile în timpul unui conflict armat și care reglementează comportamentul părților la un astfel de conflict. Asemenea reguli pot fi codificate în convenții internaționale sau cuprinse în obiceiurile internaționale referitoare la desfășurarea războiului.

„Dreptul internațional umanitar este împărțit în mod tradițional în „Dreptul de la Haga” și „Dreptul de la Geneva”, conform denumirilor convențiilor corespunzătoare. Convenția de la Haga reglementează în primul rând metodele de război, limitează părțile implicate în război în alegerea mijloacelor și metodelor de a provoca daune inamicului, limitează violența etc. Convenția de la Geneva, formată din patru convenții și trei protocoale adiționale, reglementează situația grupurilor vulnerabile în război.

Potrivit expertului, există un principiu universal, care stipulează că, chiar dacă o anumită situație nu este prevăzută în una din convenții, în condițiile conflictelor armate părțile trebuie să se ghideze de principiul umanității, omeniei și rațiunii sănătoase. A patra Convenție de la Geneva privind protecția populației civile în timpul războiului obligă ca, mai ales spitalele civile să nu fie ținta atacurilor.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a declarat că pe data de 8 iulie, în jurul orei 10.00, timp de jumătate de oră au avut loc atacuri combinate cu rachete, ținta fiind orașul Kiev. În total au fost lansate 38 de rachete de diferite tipuri. O parte a evitat sistemul de protecție aeriană din capitala Ucrainei, iar una dintre ele a lovit Spitalul Național Specializat de Copiii „Ohmatdytˮ, care este amplasat în centrul orașului. Totodată, la o distanță de aproximativ 100 de metri de spital se află o școală – care de asemenea, reprezintă un obiectiv, care conform dreptului internațional umanitar, nu trebuia să fie ținta atacurilor. Autoritățile ucrainene consideră că spitalul a fost ales intenționat în calitate de țintă a atacurilor.
 
„La scurt timp după acest atac, a mai urmat o rachetă care a lovit un alt obiectiv de pe celălalt mal al râului Nipru, dar tot în orașul Kiev. Este vorba despre clinică privată, specializată în acordarea serviciilor de maternitate. Este un obiectiv destinat pentru copii și mame și care de asemenea, cade sub incidența prevederilor cu privire la obiectivele care nu pot fi lovite în cazul unui război. Și făcând legătură între aceste două cazuri, afirm că aceste obiective au fost selectate intenționat în calitate de ține pentru atacuri. Este încă o crimă de război a autorităților Rusiei. Nu poate fi vorba despre o eroare sau întâmplare, ci despre un atac cu rachete țintit asupra infrastructurii care deservește sănătatea și viața copiilor și a mamelor lor”, a precizat Marko Șevcenko.

Potrivit lui, Spitalul Național Specializat de Copiii „Ohmatdytˮ din Kiev este instituție medicală renumită și foarte cunoscută încă de pe vremurile fostei Uniuni Sovietice. Cazurile grave din regiunile și raioanele țării sunt transferate la Kiev la Spitalul „Ohmatdytˮ. Or, aici se regăsesc cei mai buni specialiști, cele mai bune echipamente medicale pentru a trata cei mai gravi pacienți. Și au fost cazuri în care și copiii gravi din Moldova au fost transferați la Kiev pentru tratament.

Dezbaterea publică la tema „Crimele de război: motive și consecințe”, este ediția a 310-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.