Creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Pantelimon tămăduitorul
https://www.ipn.md/ro/crestinii-il-praznuiesc-pe-sfantul-pantelimon-tamaduitorul-7967_992020.html
Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc astăzi, 9 august, pe Sfântul mucenic Pantelimon tămăduitorul de boli, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit enoriaşei bisericii Sfântul Pantelimon din Chişinău, Maria Sârbu, oamenii vin în această zi la biserică să se roage de sănătate, sunt miruiţi de 7 ori în cinstea celor 7 Evaghenlii. De asemenea, aduc cu ei făină şi ulei, care sunt binecuvântate de către preoţi, după care le iau acasă şi pregătesc bucate cu acestea.
Sfântul Pantelimon, pomenit pe 9 august pe stil vechi, este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor. În tradiţia creştină i se mai spune „doctorul fără de arginţi”.
Sfântul Pantelimon s-a născut în Nicomidia din Bitinia – o provincie romană din Asia Mică – în anul 284. Tatăl său era un senator păgân, iar mama creştină. Înainte de a se converti la creştinism, Sfântul purta numele de Pantoleon. Prima sa minune a făcut-o cu un copil muşcat de o viperă, pentru care s-a rugat lui Dumnezeu. Copilul s-a făcut bine, iar vipera a murit. După această minune, tânărul a primit taina botezului şi numele Pantelimon, care înseamnă: „prea milostiv”. De atunci, a continuat să vindece bolnavii cu ajutorul credinţei în Dumnezeu. Vestea minunilor sale a ajuns la împăratul Maximian (286-305). Asemenea multor creştini, tânărul a fost supus chinurilor pentru a se întoarce la închinarea la idoli. Hotărârea sa de a nu renunţa la credinţa în Hristos i-a determinat pe chinuitorii săi să-l ucidă.
În tradiţia populară sărbătorii i se mai spune Pintilie călătorul, când se „călătoreşte” vara şi îi lasă locul toamnei.