logo

Creştinii care au ţinut post sunt îndemnaţi să consume la masa de sărbătoare mai multe legume şi fructe


https://www.ipn.md/ro/crestinii-care-au-tinut-post-sunt-indemnati-sa-consume-la-7967_975184.html

Mai toate alimentele care se consumă la masa de Paşti sunt adevărate bombe calorice, iar excesele pot avea repercusiuni grave asupra sănătăţii, în special pentru persoanele care au ţinut post. După post, alimentaţia trebuie începută cu legume şi fructe, pentru că ele stimulează secreţia sucului gastric şi uşurează fermentaţia, spune Viorica Curcudel, medic de familie din cadrul Asociaţiei Medicale Teritoriale Centru din Chişinău. Medicii recomandă fermenţi în timpul mesei de sărbătoare sau după ea, sau consumul caşcavalului pentru o digestie mai uşoară, transmite Info-Prim Neo. Abstinenţa de la produsele de origine animală pentru perioade controlate de timp are efect de dezintoxicare. Pentru a păstra acest efect, după Postul Mare este important să ne alimentăm corect. „Nu folosiţi în cantităţi abuzive carnea grasă şi ouăle, acestea din urmă conţin o cantitate mare de colesterol, care dăunează sănătăţii”, atenţionează medicul Viorica Curcudel. Trebuie de ţinut cont că ouăle intră şi în compoziţia prăjiturilor tradiţionale şi că a mânca trei ouă pe zi înseamnă deja supradoză. Consumul mare de dulciuri şi fructe citrice le poate provoca alergie copiilor, iar cel de alcool poate agrava starea de sănătate a persoanelor care suferă de boli la pancreas, ficat şi vezica biliară. Un alt sfat dat de medici este pentru gospodine: să gătească din produse proaspete şi nu în cantităţi mari. De sărbători numărul persoanelor care acuză tulburări gastrointestinale este în creştere.