Creşterea numărului de cereri la CEDO este generată de lipsa mecanismelor interne eficiente de protecţie a drepturilor omului în R. Moldova
https://www.ipn.md/ro/cresterea-numarului-de-cereri-la-cedo-este-generata-de-lipsa-7967_967047.html
Creşterea numărului de cereri la CEDO este generată de lipsa mecanismelor interne eficiente de protecţie a drepturilor omului, care ar permite cetăţenilor să găsească în R. Moldova repararea drepturilor încălcate, dar nu să aştepte ani la rând rezolvarea problemelor de către CEDO, a declarat judecătorul la CEDO din partea R. Moldova, Stanislav Pavlovschi, într-un interviu publicat de ziarul „Timpul” luni, 29 octombrie.
Numărul încălcărilor drepturilor omului în R. Moldova este într-adevăr mare, afirmă judecătorul. Nerecunoaşterea sau ignorarea acestui adevăr nu va contribui la remedierea situaţiei. Dimpotrivă, sunt multe lucruri care pot fi şi trebuie schimbate. Menţinerea situaţiei existente nu este nici în interesul guvernului, nici în cel al oamenilor, spune Stanislav Pavlovschi.
Totodată, judecătorul remarcă rolul important pe care îl joacă în Moldova societatea civilă, care a demonstrat că nu va tolera încălcările drepturilor omului.
Stanislav Pavlovschi şi-a exprimat speranţa că hotărârile CEDO îi ajută Guvernului R. Moldova să identifice lacunele existente şi să le elimine. Totodată, judecătorul a remarcat că ele educă societatea din punct de vedere juridic şi servesc drept reper pentru cei care aplică legea în ţară.
De asemenea, judecătorul la CEDO a menţionat că la Curte cererile sunt examinate preponderent în ordine cronologică, actualmente fiind examinate cererile depuse acum câţiva ani, în mare parte fiind vorba de aşa-numite „cazuri-clone”, similare celor examinate anterior.
În ultimele două săptămâni, Guvernul R. Moldova a pierdut 15 dosare la CEDO, fiind nevoit să achite sume mari din bugetul de stat pentru repararea greşelilor comise de instanţele judecătoreşti naţionale.
Conform datelor HUDOC (sistemul informaţional al CEDO), Guvernul R. Moldova a pierdut până în prezent 91 de dosare. Anul curent au fost pronunţate 46 de hotărâri, mai mult decât per total în anii precedenţi. Rusia se află pe primul loc, în baza raportului dintre numărul cererilor depuse şi numărul încălcărilor constatate. Potrivit lui Stanislav Pavlovschi, după calculul pe cap de locuitor primul loc îl deţine R. Moldova.
Actualmente, 1743 de cereri împotriva Guvernului RM aşteaptă examinarea de către CEDO.