Creşterea economică bazată pe consum rămâne singura opţiune pe termen mediu pentru Moldova, Expert-Grup
https://www.ipn.md/ro/cresterea-economica-bazata-pe-consum-ramane-singura-optiune-pe-termen-7966_992033.html
Creşterea economică bazată pe consum rămâne singura opţiune pe termen mediu pentru Republica Moldova, iar tranziţia la modelul nou, bazat pe investiţii şi majorarea volumului exporturilor, rămâne un obiectiv de viitor. Prognozele au fost făcute de către analiştii Centrului independent Expert-Grup în publicaţia MEGA (Moldova Economic Growth Analisis), lansată marţi, 9 august, într-o conferinţă, transmite Info-Prim Neo.
Cu o creştere a PIB-ului de 6,9% în 2010 Moldova a revenit la nivelul producţiei de până la criză şi a evoluat relativ bine la acest indicator comparativ cu alte ţări din regiune. Sporul PIB-ului din primul trimestru al anului 2011 a fost şi mai impresionant – 8,4%. Totuşi, calitatea acestei creşteri nu este cea de care are nevoie ţara pentru a se dezvolta şi a asigura o bunăstare durabilă cetăţenilor ei, au menţionat experţii.
Coordonatorul grupului de autori, Ana Popa, a explicat că în principal creşterea economică a fost determinată de sporirea consumului gospodăriilor casnice (+12%). S-au majorat atât salariile, cât şi creditele de consum, dar în cea mai mare parte, creşterea consumului a fost determinată de remitenţe.
„A sporit în această perioadă şi formarea brută de capital, cu 32,5%. Dar această creştere nu trebuie să provoace o euforie exagerată. Anul 2011 este ultimul când se mai menţine cota zero la impozitul pe profitul reinvestit al companiilor, care s-au grăbit să facă investiţii mari în echipamente, utilaje şi maşini şi lucrul acesta va mai continua în acelaşi ritm până la finele lui 2011. Însă, analiza structurii investiţiilor străine directe, atrase în primul trimestru, arată că profiturile reinvestite au sporit de 6 ori, pe când capitalul social al întreprinderilor s-a mărit doar cu 33 la sută. Din această cauză nu ne aşteptăm ca şi în anul viitor sau în următorii acest indicator să aibă un rol atât de mare la formarea PIB”, a menţionat Ana Popa.
Analista nu este optimistă nici în ceea ce priveşte majorarea cu mult a exporturilor, deşi în 2010 şi în prima jumătate anului curent aceste au înregistrat creşteri semnificative. „Explicaţia constă în cererea externă, care ar putea să scadă pe fundalul problemelor financiare cu care se confruntă unii dintre partenerii comerciali şi prin oferta internă la export, puţin diversificată prin costurile ridicate de logistică, prin procedurile birocratice aplicate agenţilor economici”, a spus Ana Popa.
Experţii recomandă Guvernului să profite de afluxul de remitenţe pentru a promova investiţiile publice şi private. În caz contrar, pe termen lung Moldova va înregistra mai degrabă o creştere a preţurilor decât a producţiei şi a ocupării forţei de muncă.
Reprezentant Permanent al Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Tokhir Mirzoev, prezent la conferinţă, a subliniat că o creştere economică durabilă Moldova va obţine dacă va promova insistent reformele structurale, în parte reforma fiscală, şi dacă va îmbunătăţi climatul de afaceri.
Preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a spus că experţii independenţi au observat corect un fenomen de care este preocupat şi Guvernul – Moldova are creştere economică, are majorări ale acumulărilor la buget, dar aceste schimbări pozitive nu se reflectă asupra populaţiei prin crearea unor locuri noi de muncă cu salarii competitive. Eforturile pe care trebuie să le depună Guvernul şi le depune este să fie îmbunătăţit mediul de afaceri, să fie eliminate barierele în cale businessului, să fie create condiţii pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii etc. O altă modalitate de a abţine o creştere economică durabilă pe termen mediu şi lung este ca statul să se implice în economie prin promovarea unor proiecte investiţionale mari, în reabilitarea drumurilor, în domeniul agricol sau industrial. Acesta ar aduce în economie nu doar resurse, dar şi ar stimula încrederea populaţiei, a investitorilor privaţi locali şi străini, a mai spus parlamentarul.