logo

Crește numărul partidelor care ar accede în Parlament


https://www.ipn.md/ro/creste-numarul-partidelor-care-ar-accede-in-parlament-7965_1111571.html

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede patru formațiuni politice. Numărul acestora ar crește la cinci dacă se exclud indecișii, arată datele sondajului „Barometrul socio-politic februarie 2025”, prezentat de IMAS într-o conferință de presă la IPN.



Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ar vota 25,9% din totalul respondenților. Pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 21,7%, pentru Blocul Victoria – 9,1% și pentru Partidul Politic Partidul Nostru – 7,7%. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral. Totodată, 5,6% din cetățeni nu a vota, iar 17,13%  – nu știu sau nu răspund.

„Avem o schimbare de poziții în ceea ce privește locul 3 și 4. Partidul Nostru trece pe locul 4, iar Blocul Victoria urcă pe locul 3, cu 9,1%”, a declarat directorul IMAS, Doru Petruți.

În rândul respondenților care au o opțiune de vot, voturile s-ar împărți astfel: PAS – 33,6%, BCS – 28,2%, BE Victoria 11,8%, Partidul Nostru – 10%, Inima Moldovei – 5,3%.

„Avem această noutate legată de partidul doamnei Irina Vlah – Inima Moldovei. La acest sondaj, dacă e să ne raportăm la cei care sunt deciși, vedem că ar fi cinci partide peste pragul electoral. Cu siguranță în sondajul viitor o să avem și Blocul Alternativa măsurat și, posibil, să ajungem chiar la șase partide peste pragul electoral”, susține Doru Petruți.

Potrivit lui, acest lucru devine cumva clar prin simpla însumare a intențiilor de vot pentru Partidul Mișcarea Alternativă Națională și pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

„Astfel ar fi deja peste pragul electoral și, probabil, un capital de imagine va aduce și domnul Stoianoglo. Tabloul intențiilor de vot este în mișcare. Săptămânile, lunile care urmează acest tablou va fluctua. Cred că vor fi evoluții și schimbări interesante”, a precizat directorul IMAS.

Barometrul socio-politic a fost realizat în perioada 16 ianuarie-1 februarie, pe un eșantion de 1130 de persoane din 86 de localități. Marja  de eroare este de ±3%.

Comanditarul sondajului este trustul de presă din România Independent News.