logo

Crește nivelul apei în Nistru


https://www.ipn.md/ro/creste-nivelul-apei-in-nistru-7967_1048832.html

Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că, de astăzi și până pe 29 mai, va crește nivelul apei în râul Nistru, de la satul Naslavcea până în orașul Dubăsari. Se întâmplă după ce Agenția Resurselor de Apă din Ucraina a luat decizia de a mări debitul deversărilor apei din lacul de acumulare Dnestrovsc, pe râul Nistru, până la 1100 metri cubi pe secundă.

Solicitat de IPN, vicedirectorul Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu, a spus că, până astăzi, debitul deversărilor a fost de 700 de metri cubi pe secundă. Ca urmare a majorării acestuia, nivelul apei în râul Nistru va crește cu un metru și jumătate față de nivelul obișnuit, însă nu există risc de inundații. Digurile de protecție rezistă până la un debit de deversare de 2600 de metri cubi pe secundă.

Pe râul Prut, debitul de deversare din lacul Costești-Stânca este acum de 400 de metri cubi pe secundă, iar digurile au capacitatea de a ține 1000 de metri cubi de apă deversată pe secundă.

În această dimineață, posturile de tip debarcader „Cosăuți-Iampoli” și „Soroca-Ţekinovka” și-au sistat temporar activitatea, din cauza ploilor din munții Carpați, care au determinat creșterea nivelului apei în râul Nistru.