logo

CReDO recomandă amânarea unor subiecte de pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului


https://www.ipn.md/ro/credo-recomanda-amanarea-unor-subiecte-de-pe-ordinea-de-zi-7965_1025242.html

Experţii Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) recomandă Guvernului să amâne mai multe subiecte incluse pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, 3 februarie. Motivul ar fi că informaţia nu este suficient de clară sau nu există argumentări fundamentate. Totodată, experţii consideră că pe agenda executivului
trebuie incluse mai multe subiecte care facilitează dezvoltarea economică a Republicii Moldova, dar şi subiecte care să vizeze direct cetăţenii.

Directorul Centrului, Sergiu Ostaf, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că de pe ordinea de zi de astăzi, experţii CReDO au selectat cinci subiecte asupra cărora au realizat o analiză minuţioasă şi şi-au expus părerea. Astfel, aceştia salută chestiunea privind completarea Codului Penal, dar recomandă amânarea aprobării proiectului pentru că informaţia nu este suficient de clară. Membrii CReDO nu susţin aprobarea Avizului la proiectul pentru modificarea Legii privind regimul armelor şi muniţiilor cu destinaţie civilă pentru că, potrivit lor, nu sunt argumentări fundamentate, există riscuri pentru ordinea publică, dar şi ar avea un impact advers asupra bugetului. Totodată, experţii CReDO salută examinarea chestiunii cu privire la crearea şi funcţionarea ghişeului unic pentru eliberarea actelor în domeniul transportului rutier.

Referitor la proiectul Legii cu privire la moratoriu asupra controlului de stat, experţii CReDO susţin intenţia Guvernului, dar nu aprobă redacţia actuală a proiectului. „Acea intenţie care a fost anunţată, ni se pare dubioasă. S-a mers prea rapid şi a fost, practic, omisă şi nu a fost respectată transparenţa decizională. Ne întrebăm dacă ierarhia normelor şi competenţa administrativă este respectată, probabil de aceea această iniţiativă anunţată şi atât de rapid aplicată vine să fie întărită de un proiect de lege, altminteri eu cred că ar fi fost contestată”, a declarat Olga Bîtcă, coordonator de proiecte CReDO.

Totodată, Sergiu Ostaf a menţionat că în agenda Guvernului sunt prea puţine subiecte ce vizează dezvoltarea economică. „Nu am văzut pe ordinea de zi de astăzi subiecte care să propulseze creşterea economică. Din 21 de subiecte, doar cinci se referă la libertăţi antreprenoriale, libertatea de a desfăşura activităţi antreprenoriale şi comerciale şi nu toate aceste cinci chestiuni neapărat facilitează dezvoltarea sectorului comercial şi creşterea economică. Trei din aceste subiecte se referă la crearea condiţiilor mai bune de activitate. Acestea sunt mai degrabă măsuri de eliminare a constrângerilor”, a menţionat directorul Centrului.

De asemenea, directorul CReDO a menţionat că pe agenda Guvernului trebuie să fie incluse de fiecare dată subiecte care facilitează dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Totodată, mai mult de jumătate din ordinea de zi a şedinţelor Guvernului trebuie să aibă în vizor cetăţenii. „În opinia noastră, şapte subiecte din 21 care vizează direct cetăţeanul este foarte puţin în momentul în care Guvernul doreşte să creeze impact şi beneficii pentru societate. Agenda ar trebui să fie construită astfel, încât mai mult de jumătate dintre subiecte să aibă în vizor direct beneficiarii. Distribuţia subiectelor este prea mult în favoarea eficientizării activităţii Guvernului”, a menţionat Sergiu Ostaf.

Raportul realizat de CReDO va fi transmis guvernanţilor. Asemenea analize vor fi efectuate asupra fiecărei agende a Guvernului. Potrivit autorilor, scopul este de a îmbunătăţi calitatea actului de guvernare şi de a exercita presiuni asupra Guvernului în ceea ce priveşte implementarea Programului de guvernare.