logo

Creditul rusesc este o nouă formă de întărire a influenței Rusiei în Moldova, deputat


https://www.ipn.md/ro/creditul-rusesc-este-o-noua-forma-de-intarire-a-7965_1073039.html

Deputatul neafiliat Octavian Țîcu susține că acordarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, pentru necesitățile bugetare ale Republicii Moldova, este o nouă formă de întărire a influenței și a dominației Federației Ruse în Moldova. Potrivit lui, „prin negocierea și acceptarea condițiilor impuse în acord, Guvernul PSRM-PDM a trădat interesele naționale, care prevăd menținerea cursului de integrare europeană, apropierea de România, de Uniunea România și SUA”, transmite IPN.

Parlamentarul a declarat că semnarea acestui acord compromite eforturile întreprinse de guvernările anterioare de a menține Republica Moldova în spiritul Acordului de Asociere cu UE, pe care chiar reprezentanții Partidului Democrat l-au semnat și l-au ratificat în 2014.

„Împrumutul întărește reperele de transnistrizare a Republicii Moldova și reprezintă o formă de expresie a războiului hibrid pe care Federația Rusă îl poartă împotriva noastră. De ce? În primul rând, pentru că prima tranșă de o sută de milioane va fi tranferată în termen de până la 30 de zile din ziua intrării în vigoare a acordului, iar a doua tranșă de o sută de milioane va fi acordată nu mai târziu de data de 31 octombrie 2020, adică în plină campanie prezidențială. Pentru a-l avantaja pe Igor Dodon, omul Moscovei”, a declarat Octavian Țîcu, președintele Partidului Unității Naționale.

În opinia sa, acest acord este o „intrusiune directă în afacerile interne ale Republicii Moldova, un credit politic, un amestec în procesul politic și electoral al Republicii Moldova, așa cum a fost constatat și în alte state ale Europei și alte state din lume”. Potrivit lui, în condițiile în care Republica Moldova va intra într-o criză majoră după pandemie, asumarea obligațiilor prevăzute în acordul de împrumut este inacceptabilă. Și aceasta pentru că probabilitatea imposibilității achitării primei tranșe pe 15 martie 2021 este foarte mare, iar penalitățile prevăzute vor crea o datorie imensă față de Federația Rusă, pe lângă cea existentă din cauza regiunii transnistrene.

Octavian Țîcu afirmă că, în mod special îngrijorează prevederea ce se referă la obligativitatea de a stinge datoriile ce izvorăsc din acordurile precedente cu Rusia, în opinia sa, nejustificate și abuzive. Potrivit lui, rata dobânzii de 2% face ca acest împrumut să fie cea mai scumpă resursă creditară contractată de Republica Moldova.

Proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat a fost aprobat de către cabinetul de miniștri în data 21 aprilie. Potrivit autorităților, acest acord nu prevede nici comision de nedebursare a mijloacelor bănești din împrumut, nici comision pentru debursarea acestui împrumut, dar prevede posibilitatea rambursării împrumutului în orice moment oportun, dacă va exista această posibilitate înainte de termen.