logo

Creditarea nebancară, sub lupa BNM: Soluții pentru supraîndatorarea cetățenilor


https://www.ipn.md/ro/creditarea-nebancara-sub-lupa-bnm-solutii-pentru-supraindatorarea-cetatenilor-7966_1098340.html

Ratele mari și credite cu dobânzi de sute de procente reprezintă astăzi o povară pentru mulți cetățeni care au apelat la creditarea nebancară. Domeniul din 1 iulie este supravegheat de Banca Națională a Moldovei. Instituția își propune să vină cu politici de redresare a situației privind supraîndatorarea cetățenilor. Despre acestea a vorbit în cadrul podcastului, „Dă sens banilor” viceguvernatorului BNM, Constantin Șchendra, transmite IPN.

„Planul de intervenție este legat în mare parte de verificarea respectării unor reglementări care au fost emise anul trecut, deci au intrat în vigoare la 30 septembrie. Este vorba despre reglementările ce țin de creditarea responsabilă”, a declarat Constantin Șchendra.

Viceguvernatorul BNM spune că știe despre problema de pe piața creditării nebancare care vizează  credite cu dobânzi efective de sute de procente. Potrivit lui, aceasta nici nu poate fi numită creditare, dar abuz evident din partea organizațiilor de creditare nebancare. „Anul trecut a fost adoptată o lege care vine să limiteze aceste dobânzi exorbitante. Acum legea zice că dobânda anuală nu poate fi mai mare de 50 la sută și limitează, de fapt, și comisioanele și penalitățile la 0,04% pe zi”, a precizat el.

Referindu-se la problema supraîndatorării populației, după mai multe crize suprapuse, Constantin Șchendra spune că la nivel general, populația, ca și număr, nu accesează credite la fel de mult precum accesează, spre exemplu, în România sau alte țări din UE. Totuși, atunci când situațiile sunt analizate la nivel individual, sunt foarte multe persoane care sunt supraîndatorate și asta poate genera o problemă socială.

 „Aceste persoane iau în continuare credite încercând să-și acopere niște necesități pe care le au ei și problema de fapt se agravează permanent și se ajunge în situații foarte triste, atunci când persoana trebuie să vândă casa, apartamentul, mașină, ca să poată să achite un credit pe care l-a luat și pe care, de fapt, din start era clar că nu are cum să-l ramburseze”, exemplifică el.

Viceguvernatorul spune că în domeniul creditării nebancare lista acelor entități care vor trebui să fie supravegheate de către BNM este imensă, dar asta nu înseamnă că Banca Națională nu va fi vigilentă cu toți. „Noi ne-am pregătit și știam exact ceea ce urmează să vină la noi de la 1 iulie 2023. De fapt, și astăzi Banca Națională, pe lângă faptul că supraveghează bănci, supraveghează și unități de schimb valutar care, la fel, sunt câteva sute. Vom reuși pentru că avem o abordare bazată pe risc. Deci, noi analizăm riscurile și mergem targhetat la entitățile unde considerăm noi că sunt riscuri mai mari. Nu mergem într-un mod haotic la controale și de aceasta sunt sigur că vom reuși să acoperim problemele cele mai  care sunt sau cele care vor apărea eventual în sector”, spune Schendra.

Viceguvernatorului BNM a făcut apel către operatorii de pe piața de creditare nebancară să asigurare transparenței față de clienții săi și să fie corecți în tot ceea ce fac. „Să facă business corect, transparent, deschis așa cum se întâmplă în multe țări din Uniunea Europeană” spune Constantin Șchendra.

Cât privește așteptările pe care le au cetățenii, viceguvernatorul BNM a declarat că acestea „sunt legate de două aspecte -  unele țin mai mult de protecția consumatorilor, dar și de stabilitatea și siguranța sistemului. De aceea, va trebui să lucrăm în continuare cu Comisia Națională a Pieței Financiare, astfel încât să ne asigurăm că aceste așteptări sunt îndeplinite”, a declarat el.

Constantin Șchendra le recomandă celor care vor să se împrumute, să atragă atenție la reputația și nivelul de transparență a companiei. Să fie vigilenți la acele rânduri scrise foarte mărunt, pentru că anume acolo ar putea fi niște chestii mai puțin plăcute, dar ca ceva major. Să citească în întregime contractul de împrumut.

El a declarat că azi te poți împrumuta de la o bancă cu o dobândă de 12-13%. La o companie de creditare nebancară, dacă împrumutul este în lei, dobânda va fi mai mult de 20-25%, dar nu ar trebui să depășească acel plafon de 50 rata dobânzii, plus comisioane și penalități.