Creditarea ÎMM rămâne problematică
https://www.ipn.md/ro/creditarea-imm-ramane-problematica-7966_982798.html
Obţinerea creditelor bancare rămâne o problemă pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM), susţin oamenii de afaceri din acest sector. „În ultimul an, în lipsă de bani, multe întreprinderi şi-au sistat activitatea. Alele, care mai devreme s-au lansat în producţie, acum au renunţat revenind la comerţul cu produse importate”, a subliniat la o masă rotundă în cadrul Forumului ÎMM preşedintele Asociaţiei businessului mic şi mijlociu din Ungheni, Alexandru Crăciun, citat de Info-Prim Neo.
Businessmanul a remarcat că publicitatea făcută de bănci nu este altceva decât vrăjeală curată. „Un credit pentru dezvoltarea afacerilor nu poate fi obţinut în 3 sau în 5 zile, aşa cum scrie în pliantele băncilor. Sunt solicitate o mulţime de documente, confirmări. Comisionul se ridică la 2,5-3% în afară de rata la creditare. Pentru obţinerea confirmărilor cerute trebuie, de asemenea, să plăteşti”, a subliniat preşedintele Asociaţiei businessului mic şi mijlociu din Ungheni.
Alexandru Crăciun a spus că ar fi bine ca băncile să ofere credite pe termen mai lung, chiar şi 20 de ani în cazul proiectelor investiţionale. „Băncile ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă abilitate, să restructureze unele credite acordate antreprenorilor, ca ei să poată depăşi consecinţele crizei. Nu observ ca ele să „lupte” pentru client , deşi se afirmă că au lichidităţi în sumă de 4 miliarde de lei pentru creditare”, a mai spus Alexandru Crăciun.
Lidia Hîncu, managerul unei întreprinderi din Chişinău, s-a pronunţat pentru o mai mare flexibilitate a sectorului bancar. „Noi am lucrat trei ani cu o bancă, am plătit la timp dobânzile. Dar a venit criza şi rambursarea ultimului credit pe care l-am luat a devenit o problemă. Ne-am „pătat” dosarul şi regret foarte mult acest lucru. Nu am motive să dau vina pe bancă. Poate că guvernul ar putea să intervină prin oferirea unor garanţii. Ni s-a spus că Fondul de garantare gestionat de ODIMM o să fie capitalizat şi o să acorde un număr mai mare de garanţii. Căci 25- 30 de garanţii, cât oferă acum, nu schimbă situaţia. Sunt mulţi antreprenori care se confruntă cu probleme similare. Suntem într-o situaţie complicată, dar nu ne pierdem optimismul, restructurăm activitatea întreprinderii, căutăm alte activităţi ca să depăşim, cât de cât, dificultăţile, pe urmă mai vedem”, a subliniat femeia de afaceri.
Cea de-a Х-a ediţie a Forumului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii cu genericul: „Inovaţii. Modernizare. Management Performant”, are loc în perioada 26 – 29 mai la „Moldexpo”.