logo

CpDOM va acţiona în judecată autorităţile pentru că au ţinut un minor în ospiciu


https://www.ipn.md/ro/cpdom-va-actiona-in-judecata-autoritatile-pentru-ca-au-tinut-7967_1016696.html

Centrul pentru Drepturile Omului (CpDOM) va înainta, în interesul unui copil minor, o cerere de chemare în judecată a autorităţilor de resort pentru că acestea au manifestat iresponsabilitate şi indiferenţă şi au ţinut ilegal un copil orfan într-un spital de psihiatrie, transmite IPN.

Şeful Serviciului protecţia drepturilor copilului al CpDOM, Tatiana Crestenco, s-a autosesizat pe cazul orfanului după ce a vizitat spitalul de psihiatrie. Autorităţile au ţinut copilul în spital 4 luni, pe când perioada de tratament prescrisă de medic a fost de 21 de zile. După expirarea termenului de medicaţie, directorul spitalului a anunţat autorităţile responsabile că minorul urmează a fi externat din spital. La adresare a reacţionat doar administraţia şcolii internat-auxiliare unde a studiat anterior copilul, care a anunţat că instituţia rezidenţială nu poate lua minorul deoarece acesta s-a aflat în şcoala internat pentru o perioadă determinată de timp, conform fişei de repartizare a Ministerului Educaţiei.

Reprezentantul Direcţiei de asistenţă socială şi protecţia familiei Nisporeni şi primarul localităţii nu au reacţionat la demersurile directorului spitalului. Abia, după ce funcţionarul CpDOM a discutat cu aceştia, copilul a fost luat din spital şi plasat în familia unor rude pentru o lună. În prezent, autoritatea tutelară pregăteşte dosarul pentru plasarea copilului într-o instituţie rezidenţială, deşi la nivel naţional se întreprind măsuri pentru dezinstituţionalizarea copiilor şi plasarea acestora în servicii alternative.

Într-un comunicat de presă remis de CpDOM se menţionează că la vârsta de 5 ani minorul a fost martorul omorului mamei sale şi nu a beneficiat de asistenţă psihologică recuperatorie. Ulterior, copilul s-a aflat sub tutela unor rude, care în anul 2012 s-au dezis de copil, iar pe parcursul anilor 2013 şi 2014, minorul a fost plasat în 2 centre de plasament, 2 şcoli internat auxiliare şi în spitalul de psihiatrie.

Tatiana Crestenco a stabilit că reprezentanţii autorităţilor publice Nisporeni şi cele din localitatea de unde provine minorul nu îşi onorează atribuţiile de serviciu ce le revin şi nu respectă normele legale naţionale şi internaţionale. Pe marginea acestui caz CpDOM a sesizat secretarul general al Guvernului de la care a solicitat identificarea lacunelor de sistem în administrarea afacerilor publice referitor la procedura de instituire/anulare a tutelei prin declanşarea controlului administrativ al autorităţilor vizate din unitatea administrativ-teritorială Nisporeni. CpDOM va sesiza Procuratura pentru examinarea cazului sub aspect penal.