logo

COVID-19 provoacă primul deces în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/covid-19-provoaca-primul-deces-in-republica-moldova-7967_1072265.html

Pacienta infectată cu COVID-19, care se afla în stare gravă, a murit noaptea trecută la Spitalul Clinic Republican. Anunțul a fost făcut în această dimineață, 18 martie, de către ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, transmite IPN.

După ședința Punctului Focal Național, ministra a comunicat că femeia de 61 de ani suferea și de alte boli cronice. Avea diabet zaharat și tensiune arterială. Potrivit ministrei, noul tip de coronavirus este periculos și se manifestă diferit în fiecare caz.

Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a menționat că au fost patru zile și patru nopți de luptă pentru viața pacientei, însă noaptea trecută aceasta a suferit un stop cardiac. Timp de două zile, pacienta s-a aflat la respirație asistată, iar apoi a fost intubată. Anatol Ciubotaru a mai spus că femeia a revenit din Italia și s-a aflat timp de o săptămână în  sat, localitate care acum se află în carantină. Este un caz de nerespectare a regimului de autozizolare.

Cât ține de prima pacientă confirmată cu COVID-19, aceasta urmează să fie externată în zilele următoare, după ce al doilea test va ieși negativ.

Autoritățile atenționează că cea mai eficientă măsură de protecție împotriva coronavirulului este ca persoanele să rămână acasă și să se abțină de la contacte cu persoane terțe. O atenție deosebită trebuie acordată în cazul persoanelor vârstnice, care suferă de boli cardiace, respiratorii și diabeticii. În cazul celor reveniți din zonele de risc, aceștia trebuie să respecte regimul de autoizolare pe un termen de 14 zile.

Persoana, care provoacă răspândirea bolii epidemice, riscă amendă în mărime de până la 50 de mii de lei sau pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Cât privește nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, ceea ce a dus la pericol pentru sănătatea publică, aceste fapte se sancționează cu amendă în mărime de 25 de mii de lei pentru persoanele fizice și până la 75 de mii de lei pentru persoanele juridice. Amenzi de până la 25 de mii de lei se vor aplica pentru cei care vor prezenta intenționat informații false sau incomplete, sau vor refuza să completeze fișa epidemiologică.