logo

Costul reglementării afacerilor în 2016


https://www.ipn.md/ro/costul-reglementarii-afacerilor-in-2016-7966_1033344.html

Timpul dedicat interacțiunii cu autoritățile de reglementare pentru companiile din Republica Moldova a fost redus în 2016, după un deceniu fără schimbări semnificative. Managerii companiilor estimează că timpul total dedicat interacțiunii cu autoritățile a constituit 7,9%, nivel minim înregistrat în ultimul deceniu, când indicatorul oscila în jurul valorilor de 10-11% și comparabil cu obiectivul inclus în Strategia „Moldova 2020”. Concluziile se regăsesc în Raportul „Costul reglementării afacerilor 2016”, prezentat de experții Băncii Mondiale, transmite IPN.

Potrivit experților, îmbunătățirea s-a produs datorită reformei autorizațiilor de comerț – autorizațiile fiind înlocuite cu un sistem de notificare. Printre alți factori ce au contribuit la această îmbunătățire sunt menționate: raportarea fiscală electronică și moratoriul asupra controalelor de stat impus de Guvern în 2016.

„Înlocuirea autorizațiilor de comerț cu un sistem de notificare este un exemplu excelent al modului în care performanța cadrului de reglementare poate fi îmbunătățită timp de un singur an. Timpul necesar pentru înștiințarea autorităților despre lansarea afacerii a fost redus de la 13 zile până la 5-7 zile. Sistemul electronic de evidență fiscală a contribuit la reducerea cu 30% a timpului dedicat acestei raportări, iar moratoriul asupra controalelor a generat înjumătățirea numărului de controale per companie–două anual”, a declarat Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al economiei, a declarat în cadrul evenimentului că asigurarea condițiilor optimale pentru dezvoltarea businessului și creșterea încrederii businessului față de organele de stat este una dintre prioritățile de pe agenda de activitate a Guvernului. Din acest considerent reforma cadrului de reglementare a activității de întreprinzător rămâne printre principalele reforme structurale care urmează să fie continuată în perioada de până în anul 2020.

În context, ministrul a menționat că pentru atingerea obiectivelor trasate, Guvernul va continua acțiunile orientate spre optimizarea procedurilor pentru lansarea, desfășurarea și lichidarea afacerii, prin reducerea numărului de acte permisive, implementarea „ghișeului unic”.

Vicepremierul a mai menționat că au fost eliminate 115 acte permisive din cele 400 în vigoare. În faza a doua, urmează să fie abrogate sau eliminate încă 150 de acte permisive.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, aproximativ 60 de proiecte au beneficiat de peste 1 miliard de dolari. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include nouă proiecte active, totalul angajamentelor constituind 356,15 milioane de dolari.