Corporaţia Provocările Mileniului ar putea acorda Moldovei o finanţare în sumă de 262 mln dolari
https://www.ipn.md/ro/corporatia-provocarile-mileniului-ar-putea-acorda-moldovei-o-finantare-in-7966_977977.html
Consiliul Corporaţiei „Provocările Mileniului” (CPM) a luat decizia de a acorda Moldovei o finanţare în sumă de 262mln dolari pentru implementarea programului de ţară Compact, despre aceasta a anunţat într-o conferinţă de presă premierul Vlad Filat. Conferinţa a fost anticipată de o discuţie a prim-ministrului cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al SUA în R. Moldova, Asif J. Chaudry, transmite Info-Prim Neo.
Programul Compact, prezentat de R. Moldova Corporaţiei „Provocările Mileniului” la începutul anului trecut, are două componente. Premierul Filat a specificat că 133 mln dolari se prevede să fie alocate pentru componenta reabilitarea drumurilor, iar 102 mln dolari pentru dezvoltarea irigării în sectorul agrar şi tranziţia la o agricultură performantă. Restul, 30 mln dolari, vor utilizaţi pentru administrarea programului, pentru efectuarea studiilor de fezabilitate şi pentru instruirea specialiştilor din sectoarele beneficiare de suport financiar.
Ambasadorul SUA în Moldova a făcut în continuare o serie de referinţe la paşii ce urmează să fie întreprinşi pentru a fi pusă în acţiune decizia Consiliului Corporaţiei. În acest context, el a menţionat că este necesară notificarea Congresului SUA cu privire la intenţia de acorda acest suport financiar R.Moldova. Procesul de notificare a fost lansat la 22 septembrie şi va dura 15 zile, până la 6 octombrie. Dacă niciun membru al Congresului nu va avea obiecţii, va fi dat startul, propriu-zis, al negocierilor cu guvernul Moldovei. Acestea se vor desfăşura pe parcurs de o săptămînă, după care pachetul negociat va fi transmis Corporaţiei, care va aproba decizia finală. Urmează, iarăşi, să fie notificat Congresul SUA. Şi numai după aceea va fi semnat acordul cu R. Moldova privind alocarea a 262 mln dolari.
„Astăzi, practic, noi am lansat procesul de implementare a deciziei Consiliului Corporaţiei, dar Moldova trebuie să continue reformele, să reducă corupţia şi traficul de fiinţe umane, să-şi demonstreze ataşamentul faţă de democraţie şi să asigure libertatea presei”, a specificat ambasadorul american.
Procedura de negociere şi semnare a acordului de finanţare ar putea să dureze câteva săptămîni şi se va încheia, după toate probabilităţile, la finele acestui an.
R. Moldova a devenit eligibilă pentru asistenţa deplină a Corporaţiei Provocările Mileniului la 8 noiembrie 2006, iar programul de ţară Compact a fost prezentat Corporaţiei, după o consultare amplă cu societatea civilă şi specialiştii în materie de agricultură şi construcţie a drumurilor, în februarie 2008. Asistenţa pentru programele Compact este acordată sub formă de investiţii nerambursabile în domenii ce joacă un rol important în accelerarea creşterii economice a ţărilor aplicante la fondurile Corporaţiei. Însăşi scopul Corporaţiei Provocările Mileniului, creată de guvernul SUA în 2004, a fost de a contribui la reducerea sărăciei pe plan mondial prin promovarea democraţiei şi creşterii economice durabile.
Asif Chaudry l-a felicitat, în cadrul conferinţei de presă, pe premier cu învestirea noului guvern, menţionînd că intrarea în funcţie a acestui executiv constituie un moment important, istoric pentru de afirmarea schimbărilor democratice în Moldova şi aprofundarea reformelor economice.
„SUA este în Moldova, pentru că este un prieten al ei şi vreau să vă asigur de suportul nostru pentru toate reformele pe care şi le-a propus să le înfăptuiască actualul guvern”, a spus excelenţa sa.
[Notă Info-Prim Neo:] Dintre ţările CSI au beneficiat de asistenţă deplină Compact de la Corporaţia Provocările Mileniului Georgia (295 mln dolari) şi Armenia (235 mln.dolari). Ucraina, de asemenea, este eligibilă pentru fondurile depline ale CPM, dar încă nu a devenit şi beneficiară de acestea.