Corporaţia Provocările Mileniului a donat Serviciului Vamal echipament pentru asigurarea legalităţii la vamă
https://www.ipn.md/ro/corporatia-provocarile-mileniului-a-donat-serviciului-vamal-echipament-pentru-as-7967_973865.html
Corporaţia Provocările Mileniului a donat Serviciului Vamal (SV) al RM un lot de utilaj special, destinat investigării cazurilor de încălcare a legislaţiei vamale şi penale, transmite Info-Prim Neo cu referire la serviciul presă al SV.
Echipa de consultanţă a Corporaţiei Provocările Mileniului din cadrul Ministerului Justiţiei SUA, Direcţia Proiectului ICITAP, au vizitat la 3 februarie Serviciul Vamal. Experţii americani au transmis un lot de utilaj Direcţiei securitate internă şi Direcţiei audit post-vămuire.
Până în prezent, în cadrul Planului Preliminar de Ţară (PPŢ), finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului, au fost realizate obiectivele prevăzute în domeniul managementului riscurilor, auditului post-vămuire, instruirii colaboratorilor Direcţiei securitate internă.
Directorul general al SV, Viorel Melnic, a menţionat că beneficiul instituţiei vamale în urma colaborării în baza PPŢ s-a materializat prin implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) pe întreg teritoriul ţării, care va finaliza în anul curent. Acest program, asistat de experţii Programului Internaţional de Asistenţă şi Instruire în materie de Anchete Penale (PIAIAP) din cadrul Departamentului Justiţiei al SUA, vine să fortifice activităţile sistemelor informaţionale şi schimbul de date cu organizaţiile implicate în comerţul extern, facilitează managementul riscurilor şi procedurilor de tranzit prin utilizarea „Ghişeului unic”.
În domeniul analizei riscurilor, au fost revizuite criteriile de selectare şi supunerea lor unui studiu de fezabilitate. Pentru auditul post-vămuire a fost elaborat Ghidul de efectuare a acestor operaţiuni şi Normele metodologice privind realizarea auditului post-vămuire a activităţii economico-financiare derulate de agenţii economici, a mai spus Viorel Melnic.
Cu asistenţa PIAIAP, au fost organizate cursuri de instruire pentru angajaţii SV, au fost studiate standardele etice şi disciplinare pentru organele de drept, precum şi tabelul abaterilor şi sancţiunilor.
Viorel Melnic a mai menţionat că înainte de lansarea PPŢ, în perioada 2005-2007, SV a beneficiat de asistenţă tehnică importantă din partea SUA, echipamentul furnizat contribuind în mare parte la sporirea capacităţii de control şi supraveghere vamală.