Corporaţia Financiară Internaţională sprijină îmbunătăţirea climatului investiţional în Moldova
https://www.ipn.md/ro/corporatia-financiara-internationala-sprijina-imbunatatirea-climatului-investiti-7966_996062.html
Un proiect axat pe îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a afacerilor în vederea atragerii investiţiilor, în special, în domeniul agriculturii a lansat Ministerul Economiei în parteneriat cu Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) şi Ambasada Suediei în Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Vicepremierul Valeriu Lazăr a menţionat că proiectul are trei componente.
Prima vizează îmbunătăţirea în ansamblu a climatului investiţional în Republica Moldova, cu accent pe reducerea inspecţiilor şi controalelor la agenţii economici, a costurilor autorizaţiilor pentru desfăşurarea activităţiide antreprenoriat şi perfecţionarea procedurilor de lichidare a întreprinderilor (de insolvenţă). A doua componentă se referă la perfecţionarea reglementărilor în domeniul business-ului agrar. Şi cea de-a treia componentă este atragerea, propriu-zisă, a investiţiilor în acest sector.
„Specificul acestui proiect este că rezultatele lui vor fi cuantificate. Astfel, la încheierea implementării acestuia, se prevede să fie reduse numărul de controale la întreprinderi cu 10 la sută. Tot cu 10 la sută se va diminua costul autorizaţiilor. Cred că a fost o iniţiativă inspirată de a desemna în calitate de agenţie implementatoare Corporaţia Financiară Internaţională, care face parte din grupul Băncii Mondiale şi constituie braţul investiţional al BM. IFC este o structură de dezvoltare, dar are şi experienţă de a opera în piaţă şi cunoaşte ce aşteaptă potenţialii investitori, de ce climat de afaceri au nevoie pentru a veni într-o ţară”, a spus Lazăr
Proiectul este prevăzut pentru o perioadă de 3 ani. Costul acestuia este de 2,5 mln dolari şi va fi finanţat de guvernul Suediei şi guvernele Austriei şi Olandei (unele acţiuni din proiect).
Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a spus că oamenii de afaceri suedezi manifestă interes pentru a veni în Moldova. Aceasta se va întâmpla cu adevărat, în special, dacă îmbunătăţirea climatului de afaceri va include şi reforma justiţiei.
Tomasz Telma, director IFC pentru Europa şi Asia Centrală, a menţionat că priorităţile de dezvoltare pe care şi le propune guvernul Republicii Moldova în bună parte coincid cu cele ale IFC, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea sectorului agrar, a business-ului agrar şi că îmbunătăţirea climatului de afaceri şi aprofundarea reformei regulatorii în acest sector, precum şi, în ansamblu, în toate sectoarele economiei naţionale, ar putea fi un argument forte în atragerea investiţiilor în Moldova.