logo

Corneliu Gurin este înaintat la funcţia de procuror general


https://www.ipn.md/ro/corneliu-gurin-este-inaintat-la-functia-de-procuror-general-7965_1004716.html

Expertul constituţional Corneliu Gurin este înaintat la funcţia de procuror general. Anunţul a fost făcut la un briefing de presă, joi, 18 aprilie, de către preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Acesta a declarat că îl cunoaşte pe Corneliu Gurin ca pe un bun profesionist, o persoană responsabilă, care nu şi-a pătat numele. Marian Lupu a mai spus că a renunţat la candidatura lui Vitalie Pârlog, selectată în urma unui concurs, pentru că nu ar fi întrunit numărul necesar de voturi, transmite IPN.

Corneliu Gurin nu mai este membru al Partidului Acţiunea Democratică, auto-suspendându-se din luna ianuarie a acestui an.

Preşedintele legislativului a spus că un motiv pentru care şi-a oprit alegerea asupra lui Corneliu Gurin este şi faptul că acesta a fost delegat în funcţia de preşedinte al Comisiei speciale pentru alegerea candidaturii la funcţia de procuror general de către membrii comisiei.

Timp de 3 luni Procuratura Generală este fără conducător, o situaţie care nu mai poate fi tolerată, a spus Marian Lupu. Potrivit oficialului, într-un termen cât mai scurt va avea loc toată procedura de înaintare a candidatului Corneliu Gurin la comisiile parlamentare, la Biroul Permanent şi ulterior în şedinţa Parlamentului. „Se întrezăresc şanse serioase ca Corneliu Gurin să fie ales la această funcţie”, a spus Marian Lupu.

Dreptul de a numi candidatura procurorului general îi aparţine preşedintelui legislativului. Printr-o dispoziţie a acestuia, anterior a fost creată o comisie pentru alegerea unui candidat la această funcţie. Comisia l-a selectat, în urma unui concurs, pe Vitalie Pârlog, ministru al justiţiei în perioada comunistă. Mai multe fracţiuni au declarat cu fermitate că nu-l vor susţine pe acesta la funcţia de procuror general.

Corneliu Gurin este de mai mulţi ani exponent al sectorului neguvernamental şi, în sensul acesta, înaintarea şi numirea ulterioară într-o funcţie dintre cele mai importante în stat ar constitui mai degrabă o surpriză decât o legitate.

Notă IPN: Corneliu Gurin este expert în drept parlamentar şi constituţional, licenţiat în ştiinţe juridice al Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (Iaşi, România). În perioada 1995-2005 a lucrat în diverse funcţii publice, deţine grad suprem de calificare în serviciul public (consilier de stat al Republicii Moldova de clasa I), iar din anul 2005 este expert independent, colaborează cu mai multe organizaţii neguvernamentale şi instituţii internaţionale, cu mass-media din ţară şi de peste hotare. A elaborat şi publicat cărţi, studii şi cercetări în domeniul dreptului constituţional, electoral, drepturilor omului, cooperare şi integrare europeană, combaterii corupţiei, administraţiei publice, justiţiei, este unul din autorii Codului Electoral, a Legii privind actele legislative etc.

Prezenta notă a fost publicată pe www.ipn.md la data de 18 august 2011, într-un material cu participarea expertului Corneliu Gurin din ciclul de materiale „Moldova-20! Încotro?”, dedicat aniversării a 20-cea a independenţei ţării.