logo

Corneliu Gurin a fost ales procuror general


https://www.ipn.md/ro/corneliu-gurin-a-fost-ales-procuror-general-7978_1004728.html

Corneliu Gurin a fost ales procuror general al Republicii Moldova, cu votul a 51 de deputaţi. Acesta a fost propus în funcţie, în aceeaşi zi, de către preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Nu au susţinut candidatura lui Gurin deputaţii din PCRM, cei din PL şi grupul Dodon, transmite IPN.

Liberalul Valeriu Munteanu a declarat că „fracţiunea care îl susţine pe Mihai Ghimpu” nu-l votează pe Corneliu Gurin în această funcţie. Nici liberalii din grupul reformator nu au susţinut candidatura. Motivul este că au cerut o pauză în care să discute cu Gurin, până la vot, dar nu li s-a oferit această oportunitate.

Deputata Galina Balmoş, din fracţiunea PCRM, a spus că activitatea comisiei speciale pentru selectarea procurorului general a fost o farsă şi este o ruşine că preşedintele acestei comisii este propus procuror general.

În luarea sa de cuvânt Corneliu Gurin a spus că este o persoană care nu va admite influenţe politice în cadrul Procuraturii. El a mai spus că nu regretă nicio activitate pe care a desfăşurat-o  până acum şi în întreaga activitate s-a condus de interesul naţional, menţionând că nu a fost membru de partid, cu excepţia ultimului an de zile, în care a făcut parte din Partidul Acţiunea Democratică.

Corneliu Gurin  are 37 de ani. Este expert în drept parlamentar şi constituţional, licenţiat în ştiinţe juridice al Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (Iaşi, România). În perioada 1995-2005 a lucrat în diverse funcţii publice, deţine grad suprem de calificare în serviciul public (consilier de stat al Republicii Moldova de clasa I), iar din anul 2005 este expert independent, colaborează cu mai multe organizaţii neguvernamentale şi instituţii internaţionale, cu mass-media din ţară şi de peste hotare. A elaborat şi publicat cărţi, studii şi cercetări în domeniul dreptului constituţional, electoral, drepturilor omului, cooperare şi integrare europeană, combaterii corupţiei, administraţiei publice, justiţiei, este unul din autorii Codului Electoral, a Legii privind actele legislative etc.

Dreptul de a numi candidatura procurorului general îi aparţine preşedintelui legislativului. Printr-o dispoziţie a acestuia, anterior a fost creată o comisie pentru alegerea unui candidat la această funcţie. Comisia, condusă de Corneliu Gurin, l-a selectat, în urma unui concurs, pe Vitalie Pârlog, ministru al justiţiei în perioada comunistă. Marian Lupu a declarat astăzi că a renunţat la candidatura lui Vitalie Pârlog pentru că nu ar fi întrunit numărul necesar de voturi.