logo

Corneliu Ciurea: Schimbările care se vor produce în Moldova vor fi generate de partenerii externi


https://www.ipn.md/ro/corneliu-ciurea-schimbarile-care-se-vor-produce-in-moldova-8004_1066395.html

Consecințele implicării factorului extern în crearea majorității parlamentare în Republica Moldova vor fi determinate, la fel, de partenerii din afară. Cei din exterior vor genera contextul în care se vor produce schimbările. De această părere este comentatorul politic Corneliu Ciurea. Potrivit lui, revenirea la normalitate în politica moldovenească se va produce, în primul rând, datorită „retrezirii Statelor Unite și a activizării celor doi vecini – România și Ucraina, care vor încerca să schimbe contextul politic din țara noastră pentru că status quo-ul existent astăzi cel mai probabil nu le convine, el este în defavoarea intereselor partenerilor străini pe termen mediu și lung”. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice cu tema: „Transferul pașnic de putere: motive, condiții și consecințe – factorul extern”, ediția a 112-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

„Meritul acestei răsturnări de situație pe plan politic îi revine, practic în exclusivitate, factorului extern și fără acest consens tripartit, Partidul Democrat ar fi rămas la guvernare. Este de insistat că această situație se datorează factorului extern”, consideră Corneliu Ciurea. În opinia lui, tendințele actuale indică asupra accentuării colaborării dintre Rusia și Germania, acest lucru este sesizabil și în Republica Moldova și această colaborare se va produce pe dimensiunea federalizării Republicii Moldova, ceea ce va accentua contradicțiile în interiorul țării. Prin urmare, actorii politici interni vor trebui să reacționeze față de aceste evenimente”, afirmă comentatorul.

Potrivit lui, socialiștii vor beneficia de un suportul din partea Rusiei și de un sprijin tacit din partea Germaniei și vor încerca să obțină majoritatea, poate chiar în Parlamentul actual. În același timp, ei vor căuta aliați, inclusiv în legislativul actual, și în mod firesc aliatul socialiștilor de pe partea dreaptă pare să fie Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.

În aceste condiții, PAS va încerca, probabil, să-și salveze identitatea pro-occidentală și va căuta parteneri cu care să coalizeze. „În aceste condiții PDM, care în prima fază va slăbi, dar va trebui să suporte un proces chinuitor de reforme pentru a deveni acceptabil pentru partenerii pro-occidentali și pentru a reveni în prim-planul scenei politice într-o coaliție cu PAS sau cu altcineva tocmai pentru a opri această ofensivă pe frontul de est și acele planuri de federalizare a țării despre care s-a vorbit în ultima perioadă”.

De asemenea, Corneliu Ciurea, a declarat că în Republica Moldova există două tabere care privesc lucrurile în mod diferit. Potrivit lui, „una este tabăra geopolitică, cea care așază toate confruntările politice într-o grilă geopolitică de confruntare a marilor puteri. Alta este tabăra celor care văd totul prin prisma statului de drept, luptei împotriva corupției – ca prioritate fundamentală, iar geopolitica fiind ceva care trebuie suprimat cu orice preț. De asemenea, geopolitica fiind ca ceva care încurcă dezvoltarea firească a lucrurilor și modernizarea țării”. „Sigur, am spus, sunt adeptul geopoliticii ca motor al evoluției lucrurilor în țară și din start, sigur că trebuie să recunoaștem că cei care susțin primatul geopoliticii au trăit în ultimul timp un fel de confuzie generală. Și aceasta pentru că au constatat într-un moment o situație de anormalitate în politica moldovenească, o anulare a geopoliticii în favoarea acestei abordări de a lichida oligarhia, de a scăpa de „regimul ticăloșit”, de a instaura așa-numitul „stat de drept”, a menționat Corneliu Ciurea.

Potrivit lui, din acest punct de vedere, „ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, este o situație anormală politic, este o excepție, care nu poate să dureze mult și care trebuie să fie explicată”. „Ea trebuie să fie așezată în parametrii acceptabili, dar evident cu concluzia firească – trăim o situație neobișnuită, care se va consuma în foarte scurt timp și vom reveni în cele din urmă la normalitate – atunci când rivalitățile geopolitice vor reveni în prim plan și celelalte priorități cu privire la statul de drept vor trece pe planul secund, după cum este și normal într-o asemenea schemă de gândire”, susține Corneliu Ciurea. Potrivit lui, întrebarea fundamentală este „cum s-a produs această înțelegera tripartită între marele puteri, și toți știu că ea a avut loc în urma vizitelor celor trei demnitari străini, și din ce cauză trei mari puteri – Statele Unite, Uniunea Europeană și Rusia – au căzut de acord cu privire la eliminarea lui Vlad Plahotniuc și a Partidului Democrat de la guvernare?”.

Dezbaterile publice „Transferul pașnic de putere: motive, condiții și consecințe – factorul extern”, constituie ediția a 112-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.