logo

Cornel Ciurea: Sondajele nu sunt un transmițător fidel al mesajului cetățeanului


https://www.ipn.md/ro/cornel-ciurea-sondajele-nu-sunt-un-transmitator-fidel-al-8004_1076636.html

Sondajele nu sunt un transmițător fidel al mesajului cetățeanului. „Cetățeanul vorbește în limbajul lui. Noi încercăm să deslușim ce spune atunci când analizăm sondajele, dar și ele mint”. Opinia a fost exprimată de Cornel Ciurea, comentator politic, la dezbaterile publice: „Mizele alegerilor prezidențiale în viziunea clasei politice și a societății”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui, cetățeanul este în drept să dea ordine, porunci politicienilor. „Noi căutăm receptivitatea partidelor față de indicațiile cetățenilor. Din acest punct de vedere, cel mai receptiv partid politic nu este societatea civilă, ci Partidul Șor. Este o receptivitate perfectă, acei care primesc, aceia îl votează. Mai slab la receptivitate, dar încearcă să fie receptiv la doleanțele cetățenilor, este Igor Dodon, când vorbește despre indexare dublă a pensiilor, ajutor social. Dar aceste mesaje deja conțin un element destul de mare de abstracție. Cel mai departe de receptivitate sunt partidele de dreapta, în special Maia Sandu, care vorbește în termeni de luptă cu corupția, reforma sistemului justiției - niște lucruri îndepărtate de necesitățile imediate ale cetățenilor. Ele ar putea fi cu adevărat lucruri strategice mari, dar eu vorbesc din punct de vedere al receptivității”, a subliniat politologul.

Cornel Ciurea consideră că cetățeanul, în sondaje, nu va spune că primul loc printre nevoile lui sunt reforma justiției sau lupta cu corupția. „Încercarea societății civile de a identifica un mesaj al cetățeanului și de a-l transmite candidaților are dreptul la existență, dar societatea civilă vorbește pe altă voce, ea nu poate surprinde exact porunca ce vine din partea cetățeanului”, a explicat expertul.

Cu referire la miza candidaților în alegerile prezidențiale în plan geopolitic, comentatorul politic a menționat că Igor Dodon își dezvăluie în discursul său miza, dar parțial. „Proiectele socio-economice cumva sunt conectate la vectorul geo- politic pentru că și problema creditului și ajutoarele rusești dau de înțeles populației că viitorul va depinde de o relație mai bună cu Rusia, inclusiv succesul economic”, a spus Cornel Ciurea.

Expertul susține că Maia Sandu nu are nevoie să-și formuleze foarte clar obiectivul geopolitic, de aderare la Uniunea Europeană. „El reiese din ceea ce spune, obiectivul strategic formulat de dreapta și de cei care o susțin este crearea unei majorități parlamentare pro-europene de dreapta, asociată cu un președinte de dreapta”, a explicat acesta.

Andrei Năstase, în opinia lui Cornel Ciurea, este un politician care încearcă o variantă de mijloc, între Maia Sandu și Igor Dodon. „Pe de o parte, încearcă să păstreze acest fler european, dar înțelege că nu poate să meargă peste mesajul Maiei Sandu și preia parțial tematica social – economică, culturală, religioasă a lui Dodon”, a spus expertul.

Potrivit lui, Renato Usatii este „un fel de măscărici politic”. „Nu are niciun mesaj: el spune că o să aducă o echipă de specialiști foarte buni care vor formula un mesaj de modernizare economică. În cazul lui, nu contează mesajul, ci felul cum el strică regulile de joc și amestecă piesele pe tabla de șah”, a subliniat Cornel Ciurea.

Tudor Deliu și Violeta Ivanov „nu au o miză mare, mizează pe transferul de imagine”. „Sunt piese de sacrificiu, care sunt aruncate în vâltoarea jocului pentru a bătători calea spre revenire a celor doi politicieni: Șor și Filat. Ei nu urmăresc o miză strategică, dar au o miză locală - foarte importantă pentru partidele lor”, a spus politologul.

Cornel Ciurea a mai precizat că în cursa prezidențială nu sunt înregistrați candidați independenți pentru că, spre deosebire de aceștia, partidele sunt formațiuni organizate, capabile să conecteze numărul necesar de semnături. În opinia sa, slăbiciunea cetățeanului se manifestă și prin lipsa capacității de organizare.

Dezbaterile publice: „Mizele alegerilor prezidențiale în viziunea clasei politice și a societății”, sunt ediția a 154-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel