logo

Cornel Ciurea: Nu este deloc evident că anticipatele trebuie să producă în prima jumătate a anului


https://www.ipn.md/ro/cornel-ciurea-nu-este-deloc-evident-ca-anticipatele-trebuie-8004_1078603.html

Important este drumul spre alegerile anticipate, desfășurate după un scenariu non-violent care nu destabilizează. Foarte mult depinde cum va acționa Maia Sandu și anume, dacă va merge pe calea confruntării, agreată de ea anterior, sau pe calea discuțiilor cu PSRM și Partidul Șor. Discuția cu acest partide va fi un gest constructiv de conciliere politică ce ar putea să nu producă efecte nefaste. Este opinia exprimată de analistul politic Cornel Ciurea la dezbaterea publică: „Alegeri parlamentare anticipate: necesități, posibilități, interese”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit analistului politic, nu este deloc evident pentru el, că alegerile anticipate trebuie să producă în prima jumătate a anului, pentru că bugetul e valabil pe tot parcursul anului și s-ar putea ca Partidul Socialiștilor și Partidul Șor să agreeze o organizare mai târzie a alegerilor anticipate. Dar, dincolo de termenul alegerilor anticipate, mai interesantă este, în opinia sa, procedura pe care se va merge pentru a ajunge la aceste alegeri.

„Procesul a fost declanșat prin demisia Guvernului Chicu. Dar ajungerea la alegeri prin autodizolvarea Parlamentului (invocată de alți participanți la dezbatere – n.r.)  se poate realiza prin niște artificii juridice ale Curții Constituționale. Asta înseamnă că CC trebuie să renunțe oarecum la propriile hotărâri și să emită o decizie care să intre în contradicție cu celelalte pe care le-a emis până acum”, a spus Cornel Ciurea.

În opinia sa, Maia Sandu poate s-și înainteze propriul candidat în calitate de șef la Guvern. „Chiar dacă Constituția interzice, dar nimeni nu o poate pedepsi. Acest candidat poate fi cel agreat de ea. În aceste condiții poate începe jocul politic, prin care PSRM sau Partidul Șor pot respinge această candidatură sau nu. Perioada de trei luni, de blocaj politic, când nu se vor întreprinde acțiuni pentru desemnarea unui premier, nu este o soluție”, consideră Cornel Ciurea.

Analistul politic este de părere că societatea, în afară de câteva grupuri locale, precum fermierii, nu se prea exprimă cu diverse ocazii, politicienii fiind ce care formează agenda politică. „ Ferma mea convingere este afirmația cu privire la nelegitimitatea Parlamentului este opera politicienilor și nu a societății. La un moment dat, în acest an, toate partidele importante din Parlament au simțit nevoia să declare acest Parlament ca fiind nelegitim. Asta a făcut-o dreapta, PAS și Platforma DA, pentru că au văzut anumite elemente de turism politic în interiorul Parlamentului și le-au semnalat societății. Asta a făcut și Partidul Socialiștilor, pentru că, turismul politic din vară a fost îndreptat împotriva Partidului Socialiștilor și din această cauză Igor Dodon a vociferat că Parlamentul este nelegitim”, afirmă Cornel Ciurea.

La un moment dat, spune Cornel Ciurea, s-a creat un consens politic asupra faptului că Parlamentul este nelegitim, fără ca să se audă ce spune cu adevărat societatea. „Manifestările de nemulțumire ale societății față de Parlament au fost rare și se reduc la protestele fermierilor din ultimele zile care sunt discutabile, controversate și unii spun că sunt politizate. Din punctul meu de vedere, tot politicienilor le revine în acest an și anul viitor, sarcina de a decide dacă e nevoie de alegeri anticipate sau nu și dacă va fi agreată soluția continuării formatului „fără alegeri anticipate”, care s-ar putea să fie funcțional. Nu există obligațiunea dizolvării Parlamentului”, afirmă expertul.

Analistul politic crede că occidentalii care o susțin pe Maia Sandu ar dori alegeri anticipate, dar această acțiune este, în opinia sa, una riscantă pentru rezultatele anticipatelor, care ar putea să nu fie pe placul dreptei.

Dezbaterea publică „Alegeri parlamentare anticipate: necesități, posibilități, interese”, este ediția a 165-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.