logo

Cornel Ciurea: Mizele actorilor politici sunt diametral opuse


https://www.ipn.md/ro/cornel-ciurea-mizele-actorilor-politici-sunt-diametral-opuse-8004_1076624.html

Mizele actorilor politici, în contextul alegerilor prezidențiale, sunt diametral opuse. Un candidat de stânga formulează obiective în termeni social-economici, de putere (reformă constituțională, stabilitate internă) și termeni geo-politici (vectorul pro-rusesc, Rusia - partener strategic principal). Pe de altă parte, un candidat de dreapta formulează total invers obiectivele. Nu preia foarte multă agendă social-economică mesajul fiind axat în principal pe principii etice: „purificare”, „curățare morală”, „verticalitate” etc. Opinia a fost exprimată de Cornel Ciurea, comentator politic, la dezbaterile publice: „Mizele alegerilor prezidențiale în viziunea clasei politice și a societății”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Părțile formulează diametral opus obiectivele, iar noi încercăm să găsim elementul comun al tuturor aceste obiective, mize, crezând că actorii politici pot să ajungă la un numitor comun de pe baricade diferite. Eu cred că acest lucru nu poate fi realizat”, a spus politologul.

Potrivit lui, scopul actorilor politici este de a sublinia diferența, sub orice formă. „Secretul victoriei în campanie este de a fi total diferit de ceilalți. Noi încercăm să găsim care este totuși miza strategică după alegeri: una geo-politică, politică- constituțională (președintele își întărește puterea prin reforma constituțională) sau alegerile parlamentare anticipate (reclădirea unei majorități parlamentare). Noi încercăm să ghicim cum va evolua viața politică, primind un imbold din partea alegerilor prezidențiale, în ce direcție va evolua viața politică și care element din toate cele înșiruite va fi elementul central. Aceasta este și miza strategică a acestor alegeri, doar că noi nu o cunoaștem și fiecare o formulăm în mod diferit”, a explicat Cornel Ciurea.

Făcând trimitere la un articol al lui Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice, comentatorul politic a reiterat cele trei mize ale societății civile: reclădirea contractului social, instituțiile politice puternice și lupta cu corupția. „Domnul Pistrinciuc dă o a patra interpretare, pornind de la agenda pro-europeană. Este o a patra viziune. Avem viziuni diferite asupra aceluiași proces, asupra mizei fundamentale, dar nu avem un răspuns final”, a conchis expertul.

Dezbaterile publice: „Mizele alegerilor prezidențiale în viziunea clasei politice și a societății”, sunt ediția a 154-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.