logo

Coridorul Vertical de Gaze, o prioritate a guvernului bulgar


https://www.ipn.md/ro/coridorul-vertical-de-gaze-o-prioritate-a-guvernului-bulgar-7967_1103424.html

Noi evoluții în conectarea Republicii Moldova la inițiativele europene de aprovizionare cu gaze. Compania de stat „Bulgartransgaz” a comunicat că pregătește achiziții publice în contextul valorificării Coridorului Vertical de Gaze, care va crește capacitatea de transport al gazelor naturale din Grecia spre Bulgaria, România, Moldova, ajungând până în Ucraina, relatează IPN cu referință la surse bulgare.

Anterior, IPN a informat că Republica Moldova a aderat, împreună cu alte țări din regiune, la memorandumul de implementare a proiectului care va contribui ca Republica Moldova să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și va reduce dependența de concernul rus Gazprom.

Chiar astăzi în „Monitorul de Stat” de la Sofia a fost publicată hotărârea Adunării Naționale a Bulgariei care a obligat guvernul să acorde prioritate transpunerii în fapt a acestui proiect. Se estimează că primul lot de lucrări licitate va valora sub 300 milioane de euro, vizând proiectul lucrărilor și materialele și echipamentele necesare investiției.

Sursa citează o expunere mai veche a directorului executiv al „Bulgartransgaz” Vladimir Malinov că din Est, în anul 2023, către piețele din Europa Centrală - Austria, Italia, Slovacia, Cehia - au fost transportate prin Ucraina 14 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Anumite volume au fost pompate pe piața germană și în Slovenia. „Aceste cantități trebuie înlocuite și aceasta se poate întâmpla tocmai prin Coridorul Vertical de Gaze”, a specificat el. Mai mult, proiectul este și o chestiune de solidaritate cu Ucraina, care renunță la transportarea gazelor rusești.

„Coridorul Vertical de Gaze este singurul proiect care poate îndeplini ambele obiective – furnizarea simultană de cantități alternative pentru aceste piețe afectate (livrând, în principal, gaze naturale lichefiate) și, în al doilea rând, menținerea în viață a sistemului ucrainean de transportare a gazelor”, conchide Malinov.