„Copilărie fără risc” în sectorul Centru
https://www.ipn.md/ro/copilarie-fara-risc-in-sectorul-centru-7967_968313.html
Pretura sectorului Centru din municipiul Chişinău a dat start activităţilor programului de acţiuni „Copilărie fără risc” din cadrul Campaniei Naţionale de Comunicare în domeniul sănătăţii copilului în primul an de viaţă, transmite Info-Prim Neo.
În cadrul mesei rotunde de marţi, 5 februarie, vicedirectorul Asociaţiei Medicale teritoriale Centru, Elena Robu, a informat că
cunoaşterea semnelor de pericol pentru sănătatea copilului de către părinţi şi adresarea la timp la medic pot salva viaţa nou-născutului şi sugarului. Acestea sunt letargia, convulsiile, febra, paliditatea, respiraţia îngreuiată şi deasă, voma repetată şi sânge în scaun. Potrivit medicului, principalele cauze biologice ale deceselor copiilor până la 5 ani sunt infecţiile respiratorii acute, diareea, bolile infecţioase şi alimentaţia necorespunzătoare. Acestea pot fi prevenite prin intervenţii simple precum tratarea cu antibiotic a pneumoniei, rehidratarea cu sare oral pentru controlarea diareii, vaccinarea, alimentaţia exclusiv la sân a nou-născuţilor timp de 4-6 luni.
La masa rotundă au participat reprezentanţi ai societăţii civile, studenţi de la colegiile de medicină şi pedagogic din capitală, agenţi economici. Reprezentanţii preturii i-au încurajat să sprijine campania de comunicare şi să participe la diseminarea mesajelor şi materialelor informative privind sănătatea copilului.
Potrivit şefei Direcţiei pentru protecţia drepturilor copilului sectorul Centru, Angela Ganea, Pretura Centru urmează să desfăşoare un şir de acţiuni de informare stradală (radio Piaţa Centrală, întreprinderea „Autorapid”). Vor fi distribuite materiale informaţionale (ghiduri, pliante, postere, calendare), va fi organizate seminare şi expoziţii fotografice. În februarie-aprilie mamele cu copii de până la un an din categoria social-vulnerabilă vor primi amestecuri lactate uscate.
Campania Naţională de Comunicare în domeniul sănătăţii copilului în primul an de viaţă „Copilărie fără risc” a fost lansată în decembrie 2007 de către Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Biroului de Dezvoltare şi Cooperare al Elveţiei în R. Moldova, şi vine în continuarea Campaniei „Pentru un Făt-Frumos şi Sănătos”, implementată în 2006.
Indicele mortalităţii infantile din Moldova înregistrat în 2006 a fost 12,4, mai mic decât în România (16,84), dar mai mare decât în ţări ca Rusia (11,54), Ucraina (9,42), Lituania (7,89), Uniunea Europeană (4,75). Datele statistice din Moldova, arată că 42% din decesele infantile au loc în prima săptămână, 68% - în prima lună. Circa 20% din copii care mor în primul an de viaţă decedează la domiciliu.