logo

Copil minor, moștenitor INSTRUMENTE.MD, a devenit victima unui grup criminal organizat, în frunte cu fratele tatălui decedat


https://www.ipn.md/ro/copil-minor-mostenitor-instrumentemd-a-devenit-victima-unui-7542_1087822.html

Stela Mihalachi, cofondator al Grupului de companii instrumente.md, și avocata sa, Cristina Doga, au susținut o conferință de presă cu genericul: „Copil minor, moștenitor INSTRUMENTE.MD, a devenit victima unui grup criminal organizat, în frunte cu fratele tatălui decedat”.

Stela Mihalachi:Afacerea a fost creată în 2007 de către soțul meu, Todica Andrei, fratele său – Todica Vadim și Rotaru Viorel. Tot atunci, în anul acela, a fost creat brandul instrumente.md. Dar fiind administrator, cumnatul meu Todica Vadim, în mod fraudulos, a înregistrat marca instrumente.md și alte mărci pe el. Pe toată perioada de activitate am investit surse financiare din familie, atât soțul meu, cât și familia Rotaru. Dar și am participat ca fidejusori, garanți la mai mult credite. Spre exemplu, în prezent, eu și Viorel Rotaru avem puse în gaj imobile pentru credite primite de către companiile grupului”.

Co-fondatoarea instrumente.md a menționat că, împreună cu fiica sa minoră, a primit moștenire 34% cotă parte a grupului de companii. Pe o perioadă de 15 ani, afacerea s-a dezvoltat. Banii care se câștigau se reinvesteau în companie. Dar după decesul soțului, în 2016, au început neînțelegerile.

Stela Mihalachi: „Cumnatul meu, Todica Vadim, categoric a fost împotrivă ca eu cu fiica mea să intrăm în moștenire după decesul soțului meu. Soțul meu a investit în companie surse financiare, confirmate de contractele de împrumut originale, dar și acte confirmative de la bancă. Când am solicitat returnarea împrumutului, am primit un răspuns oficial de la administratorul companiei, Rusu Andrian, că astfel de contracte în contabilitate nu se găsesc, dar și sunt tardive”.

„După ce am depistat mai multe ilegalități săvârșite de către administratorii companiilor împreună cu Todica Vadim, care gestionează afacerea din umbră, am început să sesizez organele de drept pentru a verifica activitatea companiilor, dar și pentru a depista ilegalitățile și falsificările care se fac”.

Toate acțiunile lui Todica Vadim sunt îndreptate spre excluderea accesului Stelei  Mihalachi și a celuilalt asociat la actele companiei. Todica Vadim încearcă să ascundă sustragerile și delapidările prin nimicirea documentelor și lichidarea întreprinderilor. Încercările asociaților majoritari cu 67% de a-și valorifica drepturile îl deranjează pe Todica Vadim.

În perioada anilor 2019-2021, Serviciul Fiscal de Stat și Procuratura Anticorupție au fost sesizate să verifice activitatea întreprinderilor, dar și pretinsele încălcări admise de administratori și de către factorii de decizie. La majoritatea plângerilor răspunsul a fost că în acțiunile factorilor de decizie ale companiilor lipsesc elemente de infracțiuni. Alte sesizări au rămas fără răspuns. În consecință, Stela Mihalachi a fost atacată în judecată, fiind depuse cel puțin15 cereri. Cumnatul ei, actuala soție a acestuia, avocații și alții încearcă să o intimideze și să o deposedeze de cota parte din companii.

Este un caz în care mama și copilul se confruntă cu mai multe nedreptăți care vin după decesul soțului. După ce au primit moștenirea, cumnatul, care este unchiul copilului, a întreprins mai multe măsuri pentru a le deposeda de moștenirea obținută.

Avocata Cristina Doga: „Todica Vadim este beneficiarul final și gestionarul afacerii instrumente.md prin diferite persoane interpuse care par a fi un grup criminal organizat. Unul din scopuri este deposedarea copilului minor și a mamei de moștenirea legală lăsată de tată și soțul decedat”, precizează avocata. Todica Vadim împreună cu complicii săi, au început blocarea adunărilor generale solicitate de asociații care dețin majoritatea. Deținem probe că activitatea economică, împreună cu toate activele grupului de companii ce dețin afacerea instrumente.md este trecută pe mai multe companii, înregistrate pe persoane interpuse și afiliate lui Todica Vadim”.


Cofondatoarea grupului de companii instrumente.md, Stela Mihalachi, care o reprezintă și pe fiica sa minoră, se adresează autorităților – conducerii de vârf a țării, organelor de drept și avocatului poporului pentru drepturile copilului – în calitate de garanți ai respectării drepturilor și legislației.

Stela Mihalachi, cofondator al Grupului de companii instrumente.md

*******

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.