logo

Copil în stare extrem de gravă după ce a luat foc de la o canistră arzândă


https://www.ipn.md/ro/copil-in-stare-extrem-de-grava-dupa-ce-a-luat-foc-de-la-o-canistra-arzanda-7967_1020340.html

Un copil de un an şi jumătate din Chişinău a ajuns în stare extrem de gravă la spital, cu arsuri adânci pe corp, după ce a luat foc de la o canistră cu combustibil care s-a aprins. Micuţul se afla la picnic cu părinţii, iar totul s-a întâmplat într-un moment de neatenţie. Adulţii le-au spus medicilor că au luat canistra cu combustibil ca să aprindă mai uşor focul. Copilul se afla în apropiere şi, când de la o scânteie s-a aprins canistra, a luat foc şi el. Speriindu-se, băiatul a început a alerga, iar flăcările au devenit şi mai intense. Un adult care era în preajmă a reuşit să-l cuprindă şi să stingă focul cu corpul său, suferind şi el arsuri.

Olesea Prisăcaru, medic la Spitalul clinic republican „Emilian Coţaga” din capitală, a declarat pentru IPN că băiatul este internat în secţia reanimare şi este în stare extrem de gravă. Deocamdată nu a ieşit din şocul termic pe care l-a suportat. Copilul a suferit arsuri adânci pe cap, faţă, piept şi mâini şi va fi supus la mai multe intervenţii chirurgicale care să-i amelioreze starea.

Medicul a atenţionat adulţii să acorde o atenţie sporită copiilor, mai ales în perioada estivală, pentru că de multe ori în momente de relaxare scade vigilenţa. Atunci când merg la picnic, adulţii trebuie să verifice perimetrul în care se odihnesc, să înlăture obiecte ascuţite sau crengile uscate. O atenţie sporită trebuie acordată atunci când se face rug sau în apropierea bazinelor acvatice. Până la vârsta de până la 5 ani, copiii sunt foarte vulnerabili în faţa pericolelor, pentru că manifestă un interes deosebit pentru tot felul de lucruri, care le pot face rău. În caz că nenorocirea nu a putut fi evitată şi copilul a luat foc, alergatul nu va face decât să intensifice flăcările. Focul trebuie fi stins cu ajutorul unei plapume sau haine şi ajutorul medical de urgenţă nu trebuie să întârzie.

Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor casnice la copii desfăşurată de Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.