Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova într-o cauză în care a constatat omisiunea de a desfășura o investigație eficientă într-un caz de abuz sexual la care a fost supus un copil de 5 ani de către un alt minor, un băiat de 12 ani, transmite IPN.
Copilul i-a povestit mai târziu mamei sale despre cele suferite. Iar femeia a depus două plângeri la Procuratură. Însă instituția le-a respins, pe motiv că nu ar exista dovezi care să confirme acuzațiile. De la săvârșirea pretinsei infracțiuni trecuseră câțiva ani, precizează un comunicat de presă Promo-LEX.
CEDO a considerat că autoritățile interne ar fi trebuit să efectueze o urmărire penală suficient de minuțioasă pentru a elucida toate împrejurările cauzei, dar și să evite alte scăpări. Curtea a reținut că reclamantul nu a fost secundat de un asistent social, de un psiholog sau de orice alt tip de specialist în cursul anchetei preliminare.
Instanța a concluzionat că urmărirea penală efectuată de autorități a fost ineficientă, deoarece nu a fost temeinică și nu a luat în considerare vulnerabilitatea individuală a reclamantului. Prin urmare, a constatat o încălcare a articolului 3 din Convenție și a obligat autoritățile Republicii Moldova să achite suma de 7 500 de euro pentru prejudiciul moral cauzat și 3 360 de euro în calitate de costuri și cheltuieli, care urmează să fie achitate direct reprezentaților reclamantei.
Potrivit avocatei Asociației Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi, „în 2010-2011, în Republica Moldova serviciile specializate de însoțire psihologică a victimelor din rândul copiilor, practic, nu existau. Astăzi lucrurile se prezintă altfel, deși mai există mult până ca protecția efectivă a drepturilor copiilor să devină un element indispensabil al tuturor proceselor legale. Statul ar trebui să manifeste mai multă diligență în astfel de cazuri”.