Inspectoratul General al Poliţiei, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, a lansat o campanie naţională de informare pentru a le face cunoscute copiilor drepturile pe care le au la contactul cu oamenii legii, transmite IPN.
Mihai Cibotaru, consilierul ministrului afacerilor interne, a declarat că a fost elaborat un set de materiale informative, spoturi video şi postere cu informaţii şi date de contact la care poate fi sesizată încălcarea drepturilor.
Şeful Secţiei politică şi economică a Delegaţiei UE la Chişinău, Wicher Slagter, a declarat că Republica Moldova este unica ţară din Parteneriatul Estica care are în Acordul de Asociere clauze ce se referă la promovarea drepturilor copilului şi este un semn pe care îl atribuie Uniunea Europeană drepturilor copiilor din Moldova. „Unul dintre programele foarte importante în Republica Moldova, în care s-a angajat Uniunea Europeană, este reforma justiţiei, pentru că sectorul justiţiei afectează fiecare cetăţean al acestei ţări, inclusiv copiii. Strategia de reformare a sectorului justiţiei include un capitol ce se referă la justiţia prietenoasă copiilor şi, de asemenea, acest lucru este important pentru că se încadrează în reforma poliţiei”, a spus reprezentantul Delegaţiei UE.
Oficialul european a adăugat că legea asigură un cadru adecvat de protecţie a drepturilor copiilor, dar cu regret ceea ce există în practică este diferit de ceea ce este prevăzut în lege. „Copiii care intră în contact cu poliţia sunt într-o situaţie foarte vulnerabilă şi în cazul în care sunt trataţi nepotrivit sunt sporite şansele ca ei să recidiveze şi primele contacte bune cu poliţia sunt un prim pas de integrare în societate a acestor copii”, a spus oficialul. Tratamentele nepotrivite sau discriminatorii faţă de copii nu sunt rezultatul unor acţiuni premeditate din partea poliţiştilor, dar rezultă din abilităţile sau atitudinile neadecvate şi este foarte important ca copiii să fie pe deplin informaţi despre drepturile pe care le au.
Pe parcursul anului trecut, peste 3 mii de copii au intrat în contact cu oamenii legii în calitate de infractori sau victime.