logo

Copiii pacienților Centrului de Dializă au marcat Ziua Copilului alături de eroii lor: părinții


https://www.ipn.md/ro/copiii-pacientilor-centrului-de-dializa-au-marcat-ziua-copilului-alaturi-7967_1042085.html

Copiii pacienților viața cărora depinde de dializă au sărbătorit Ziua Internațională a Copilului alături de eroii lor: părinții. Într-un eveniment organizat pe 1 iunie la Centrul BB-Dializă din Chișinău, copiii le-au transmis părinților mesaje de dragoste și de recunoștință și le-au spus cât de mult îi inspiră, transmite IPN.

Alexandrina Oceretnâi spune despre tatăl său, Sergiu Oceretnâi, că este un părinte extraordinar, un adevărat erou. De trei ani de când se află la dializă, face tot posibilul pentru a avea o viață cât mai implicată, alături de familie. „Este profesor. Le predă educația civică elevilor. Pot spune că tata este și un profesor de viață pentru mine. El mi-a explicat ce e bine și ce e rău. Și tot el a fost persoana care m-a motivat să capăt noi experiențe. Mereu găsește ceva captivant cu ce să ne atragă atenția”, a spus Alexandrina Oceretnâi.

Igor Detişen, tatăl Mariei Detişen, se află la dializă de opt ani. De patru ani și-a pierdut vederea. Vestea că tatăl său este bolnav și are nevoie de dializă a fost o grea încercare. Iar când a aflat că nu poate vedea, a afectat-o și mai mult. Dar împreună, familia încearcă să facă față greutăților. Acum ea îi este de ajutor, îi mulțumește pentru toate lucrurile frumoase pe care le trăiesc împreună și îi transmite că îl iubește foarte mult.

Pentru Mihaela Vescu tata este un erou care poate să-i îndeplinească toate dorințele. E omul care transformă „imposibilul” în „posibil”. Când era mică, îl compara cu personajele pozitive din desenele animate. Mihaela spune că viața tatălui său, Tudor Vescu, care face dializă de șase ani, nu este una dintre cele mai ușoare, dar la fiecare eșec a găsit puterea să meargă mai departe. „Când a aflat despre boală, știind cât este de puternic, atât moral, cât și fizic, l-am văzut lăcrimând. Atunci am realizat cât de important este tata pentru mine”, a spus Mihaela Vescu.

Andrei Ştefanco este la dializă de trei ani. În mesajul pe care i l-a adresat fiica, Cristina, îi mulțumește pentru că nu a încetat nicio clipă să se gândească la fiicele lui. Prin exemplul său le dă speranță să meargă mai departe indiferent de situație. „Are tot respectul din partea noastră pentru că nu s-a dat niciodată bătut și a reușit să treacă peste toate durerile și greutățile cu care s-a confruntat. Marea mea dorință este să devin un bun medic, ca să-l pot ajuta pe tatăl meu, pentru că îmi este foarte greu pe suflet atunci când îl vadă că suferă”, a scris Cristina Ştefanco, care azi își sărbătorește și ziua de naștere.

Brand managerul Centrului BB-Dializă, Svetlana Chiţanu, a menționat că ideea organizării unui astfel de eveniment a venit după ce, acum doi ani, unul dintre copii, Maria Detişen, l-a ales pe tatăl său drept protagonist pentru o compunere la scoală în care i s-a propus să vorbească despre eroul său. „Ne-am spus: de ce să nu venim cu acest exemplu pozitiv și în cadrul centrului nostru, să auzim și ce cred alți copii despre părinții lor. Suntem înconjurate de persoane care sunt demne de a fi date drept exemplu. Eroii acestor copii sunt și eroii noștri”, a spus Svetlana Chiţanu.

Psihologul Centrului BB-Dializă, Diana Ştirbu, a remarcat faptul că organizarea unor astfel de evenimente este foarte importantă, deoarece pacienții, fiind puși în situația de a se prezenta frecvent pentru a face dializă, sunt limitați în foarte multe lucruri. Astfel de evenimente îi încurajează să lupte mai departe. „Acest eveniment a avut un impact emoțional foarte mare pentru pacienți și, pe viitor, sper să mai organizăm astfel de manifestări pentru a îmbunătăți starea psihologică și emoțională a pacienților”, a spus Diana Ştirbu.

Evenimentul a culminat cu o lansare de baloane în aer, pe care au fost scrise doleanțele pacienților și ale copiilor lor. Majoritatea au menționat că își doresc sănătate, ca familiile lor să fie fericite și permanent împreună.

Centrul BB-Dializă din Chișinău deservește circa 400 de pacienți, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul persoanelor din țară care au nevoie de dializă. Pacienții beneficiază de servicii de dializă în baza poliței de asigurare medicală. Recent și în municipiul Bălți a fost deschis un Centrul de Dializă care poate deservi peste 200 de pacienți cu insuficiență cronică renală, capacitate ce depășește de două ori numărul actual al persoanelor cu insuficiență renală în partea de nord a țării. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt peste 600 de pacienți incluși în dializă.