logo

Copiii nu trebuie să ajungă întemniţaţi, reprezentantul UNICEF în Moldova


https://www.ipn.md/ro/copiii-nu-trebuie-sa-ajunga-intemnitati-reprezentantul-unicef-in-moldova-7967_1017140.html

Deşi justiţia în Moldova a devenit mai prietenoasă copiilor, mai sunt copii în conflict cu legea care au nevoie de ajutor şi trebuie să se facă totul pentru ca minorii să nu ajungă a fi întemniţaţi – a declarat reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, la o conferinţă de prezentare a raportului de monitorizare a şedinţelor de judecată realizat de Institutul de Reforme Penale, transmite IPN.

„Este necesară dezvoltarea serviciilor alternative detenţiei şi instruirea specialiştilor din sistem. De asemenea, este importantă cooperarea dintre sistemul juridic şi social, pentru a crea servicii de sprijin a familiilor şi copiilor în situaţie de risc în comunitate şi a preveni conflictele cu legea în rândul copiilor”, a subliniat Nune Mangasaryan.

Directorul Institutului de Reforme Penale, Victor Zaharia, a menţionat că examinarea cauzelor în instanţă încă nu corespunde tuturor exigenţelor, iar modul de organizare a proceselor de judecată nu oferă copiilor o protecţie contra intimidărilor din partea altor participanţi la proces, în special atunci când copilul este nevoit să aştepte în aceeaşi încăpere cu adulţii începerea procesului.

Încălcările constatate în cadrul monitorizării au diferite cauze, cum ar fi lipsa unor încăperi speciale pentru martorii minori, iar altele ţin de atitudinea neglijentă generată de neînţelegerea importanţei unor prevederi privind drepturile copiilor, o a treia grupă ţin de încălcarea premeditată a unor prevederi legale cum ar fi neinformarea copilului despre drepturi. În raport se constată că amânările şedinţelor de judecată sunt încă larg răspândite, situaţie care creează un cerc vicios, deoarece în unele situaţii chiar dacă iniţial martorii sau părţile vătămate se prezintă la şedinţele de judecată stabilite, pe parcurs, după mai multe amânări repetate, încetează să mai vină.

Viceministrul justiţiei, Sabina Cerbu, prezentă la eveniment, a menţionat că pentru a avea succes în domeniul justiţiei juvenile este nevoie de a dezvolta o cooperare intersectorială mai mare.

Institutul de Reforme Penale a elaborat raportul de monitorizare a şedinţelor de judecată în cadrul proiectului „O mai bună protecţie a copiilor în sistemul de justiţie al Republicii Moldova. Dejudiciarizarea cauzelor penale”, implementat în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF-Moldova şi a proiectului „Modele eficiente de implicare comunitară pentru prevenirea delicvenţei juvenile în Republica Moldova”, implementat în parteneriat cu Ambasada Finlandei la Bucureşti.